Masline kao dio junk fooda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko se saznanja grckih i švedskih znanstvenika konkretiziraju, uskoro bi masline mogle postati sastavni dio jelovnika cak i najtvrdokornijih poklonika brze hrane. U nedavnoj su studiji timovi s lundskog i kretskog sveucilišta pokušali pronaci supstancu koja bi "glumila" masnu komponentu mesnih okruglica, a potencijalno i ostalih mesnih preradevina.

Nakon mnogih testiranih supstituta, optimalnim su se za redukciju upijanja ulja te zadržavanje vlastitog mesnog soka, pokazala vlakna masline. A osim što uspješno imitiraju masti, ukoliko se kombiniraju s vlaknima mrkve i krumpirovim škrobom, osiguravaju i okusnu senzaciju gotovo identicnu onoj koju bi inace davale nezdrave masti. Ovo svojstvo masline koja "junk food" pretvara u zdravi obrok, moglo bi uskoro postati svakodnevica u mesnoj industriji.


Podijeli: Facebook Twiter