Maslinarstvo u teoriji i praksi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacini suzbijanja maslinine muhe u ekološkom maslinarstvu i prepoznavanje kvalitete maslinovih ulja, dio su korisnih informacija u prospektima izdanim u sklopu projekta ZOOB, ciji su rezultati prezentirani u Vodnjanu. Projekt ZOOB - smanjenje zagadenja i ocuvanja biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo, proveden je u sklopu programa prekogranicne suradnje Slovenija - Hrvatska 2007 - 2013.

Dio brojnih provedenih aktivnosti su prikupljeni podaci o stanju u maslinarstvu, pracenje bolesti i štetnika masline, procjena stanja biološke raznolikosti te pracenje hranjivih tvari tla. Informacije o tome prezentirane su na lecima, plakatima i brošurama, putem radionica i predavanja za strucnjake i proizvodace, istaknula je strucna suradnica na projektu iz Agroturista Bernardina Hlevnjak. Sve informacije o projektu dostupne su i na službenoj stranici www.zoob-oljke.si.

Projekt ukupne vrijednosti 988,8 tisuca eura trajao je dvije godine i sedam mjeseci od pocetka rujna 2009. te završava krajem ovog mjeseca. Obuhvacajuci prekogranicno podrucje hrvatske i Slovenije, ukljucivao je podrucje hrvatskog i slovenskog dijela Istre te kvarnerske otoke Krk i Cres.

- Ovaj projekt je bio veliko iskustvo za Grad Vodnjan i pomoci ce nam u kandidiranju na buduce projekte Europske unije nakon ulaska Hrvatske u EU, rekao je gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic pozivajuci zainteresirane gradane da se obrate nedavno osnovanom vodnjanskom Upravnom odjelu koji se bavi EU projektima.

Velik je posao ucinjen u proteklom razdoblju, a projekt je multidisciplinaran jer je ukljucio strucnjake koji su omogucili pogled na poljoprivredu s više aspekata, biologe, agronome i meteorologe, rekao je koordinator vanjskih suradnika projekta Željko Prgomet.

Vodeci projektni partner je Kmetsko gozdarski zavod iz Nove Gorice, a sudjeluju i projektni partneri Univerza na Primorskem, Znanstveno raziskovalno središce iz Kopra, Grad Vodnjan, vodnjanska udruga Agroturist, Grad Krk te Udruga maslinara Krka Drobnica. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter