Maslinarstvo kao životni poziv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ekstradjevicansko maslinovo ulje je bistro, intenzivno zelene boje s nježnim žutim odsjajem. Miris odaje note po jabuci, u ustima prevladava pikantnost, a potom gorcina...", pjesnicki je opis ulja jednog od šezdesetak maslinara koji su sudjelovali na petim Danima mladog maslinovog ulja, završenim u nedjelju u Vodnjanu.

Medu njima su bili vlasnici Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Fiore, Eda i Fiore Željko Mirkovic koji su izložili monosortna ulja bužu i rošinjolu te višesortno od pet sorti maslina izraslih na 1.100 stabala u Krnjaloži nedaleko od Vodnjana. Maslinarstvo je kod njih, kao i kod mnogih drugih, nastavak obiteljske tradicije.

- Maslinarstvo je napredovalo u zadnjih 15 godina, ali kod nas treba više raditi na edukaciji ljudi. Zacudilo me kad sam cula da se kod nas troši samo litra i pol maslinovog ulja godišnje, a u Grckoj je taj prosjek 22 litre, kaže Eda i dodaje  da ulja kod nas nisu skupa buduci da ih ima u malim kolicinama, no visoke su kvalitete.

I ulje Meloto obitelji Belci iz Vodnjana produkt je obiteljskog nasljeda, a godišnje proizvedu dvije tisuce litara. - Imamo ulja od stare, autohtone vodnjanske sorte buže, rošinjole i od žižolere, koje imamo samo 12 stabala, a ove godine posadit cemo ih još 300. Do prije cetiri godine nije se ni znalo da postoji ta sorta, mi smo prvi od nje napravili maslinovo ulje i zasad smo jedini, kaže Matteo koji je svoj životni poziv vec pronašao u maslinarstvu.

Istarska bjelica, pendolino i leccino neke su od sorti od kojih obitelj Sladonja u Valturi proizvodi višesortno ulje s oko 1.200 stabala maslina. Marija Sladonja navodi da se njena obitelj time bavi nekoliko godina, a sajmovi poput ovog vodnjanskog pridonose tome da interes za maslinovim uljem iz godine u godinu raste.

Osim maslinika, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vošten nedaleko od Svetog Lovreca ima i kušaonicu maslinovog ulja. Imaju uglavnom bužu i leccino te su ove godine proizveli 650 litara ulja. U kušaonicu dolaze brojni turisti koji mogu probati kombinaciju intenzivnog okusa gorke cokolade ili pak sladoleda i blagog ulja buže. Mnogi se cude takvim kombinacijama, kaže Roberto Vošten, ali ih sve bolje prihvacaju, osobito Nijemci.

Prvi put na vodnjanskom sajmu sudjelovao je Felice Berljafa iz Nove Vasi koji je proizveo ulja od sorti leccino, frantoio i buže pod zajednickim brendom "Baredine", buduci da ima maslinik nedaleko od istoimene jame. Najviše pohvala za kvalitetu je, kaže, dobio za frantoio. Istice da je na manifestaciju došao jer da bi uspio na tržištu, maslinar mora biti "u diru" i reklamirati se zbog sve brojnije konkurencije.


Podijeli: Facebook Twiter