Maslinarima iz slovenske Istre prvo i drugo mjesto za ulja

Pristiglo je čak 171 uzorak ulja, a gotovo sva su bila visoke kvalitete (M. MIJOŠEK)
Pristiglo je čak 171 uzorak ulja, a gotovo sva su bila visoke kvalitete (M. MIJOŠEK)

Devetnaesto izdanje jednog od najstarijih hrvatskih sajmova maslinova ulja koji je tijekom mnogih godina njegova održavanja prerastao u međunarodnu smotru ''Oleum Olivarum'' službeno je jučer završen.

Od 171 pristiglih uzoraka maslinovog ulja, prema rezultatima kemijske analize koju je obavio LABS d.o.o. –Inštitut za ekologijo, oljčno olje in kontrolo iz Izole, njih 165 je ekstra kakvoće, dok njih šest nije ušlo u navedenu kategoriju.

Ovogodišnji prvak devetnaestog izdanja susreta maslinara ''Oleum Olivarum'' je Dino Pucer iz slovenske Istre, točnije iz Ankrana.

Veliki trud maslinara iz regije

- Ovo nije prvi puta da se nalazim u Krasici. Svake sam godine dobio zlatnu medalju i pohvalu. Veoma sam sretan i ponosan zbog ovogodišnjeg priznanja, pogotovo iz razloga što je ove godine u Krasicu pristigao 171 uzorak maslinovog ulja, od kojih je velika večina ekstra djevičansko, što je ujedno i dokaz da je ova godina bila zaista dobra. Nisam očekivao da ću biti prvak devetnaestih susreta maslinara. Naime, u petak su me nazvali i  rekli da se moje ulje nalazi među prvih deset i da donesem još dva uzorka. Moram priznati da sam bio veoma iznenađen kada sam saznao rezultate, rekao je Pucer, koji se već tridesetak godina bavi maslinarstvom i koji je, kako kaže, odrastao u masliniku, za što su zaslužni njegovi preci koji su započeli ovu dugogodišnju tradiciju, koju on sa velikim trudom i ljubavlju nastavlja.

Drugo mjesto dijele Miran Adamič iz Kmetije Ronkaldo koji je dobio zlato za sortiment leccino i istarsku bjelicu, ''Nono Bruno'', Červar Sergio, te  Brist d.o.o., dok su treće mjesto osvojili OPG Grgorinić Željko, OPG Pršuti Milohanić, Bočan Janko, Červar Franko i Čirkota Gino.

Ove je godine  tako na susretima maslinara dodijeljeno 90 zlata, 41 srebro, 20 bronci, a 14 je ulja ostalo bez odličja. S godinama se sve veći broj maslinara prijavljuje na ''Oleum olivarum'' upravo iz razloga što on provodi analize ulja prema najvišim standardima u regiji, što maslinarima omogućuje da se uspješnije predstave na tržištu.

Bujski je gradonačelnik Edi Andreašić naglasio da je Istra postala jedna od vodećih regija u svijetu što se tiče proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja prema svjetskom vodiču Flos Olei, napomenuvši da iza te titule stoji veliki trud maslinara iz regije.

Likovni natječaj i biciklizam

Posjetitelji su proteklog vikenda na prigodnim štandovima mogli degustirati vrhunska maslinova ulja u kombinaciji sa tradicionalnim istarskim jelima, razna vina, med, pršut i druge autohtone proizvode. Održala su se i stručna predavanja na temu rezidbe maslina i predavanje o utjecaju maslinovog ulja na kardiovaskularne bolesti, te vođena degustacija Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja.

Nedjelja je bila rezervirana za svečano otvaranje četrnaestog međunarodnog likovnog natječaja ''Oleum olivarum''. Održala se  rekreativna MTB biciklijada i otvorila izložba Ronnyja Jušića pod nazivom ''More'' u galeriji ''Tigor''.

I ove je godine Krasica svojim bogatim programom tradicionalne manifestacije pokrenute od strane lokalnih maslinara postala meka za ljubitelje zelenog tekućeg zlata. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter