Maslinari željni potvrde odlične kvalitete ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mada svoju 14. smotru ekstradjevičanskog maslinovog ulja fažanska poljoprivredna udruga održava u svibnju, pripreme su za tu manifestaciju već počele. Odbor Agroudruge Fažana poziva stoga svoje članove, ali i ostale maslinare i uljare, da prijave uzorke ulja za smotru koja posljednjih godina nosi naziv "Sveti Elizej".

Prikupljanje uzoraka počinje već u četvrtak, 14. prosinca, a provodit će se i 15. i 16. te 21., 22. i 23. prosinca u prostoriji Agroudruge na Župnom trgu od 16 do 18 sati. Prikupljaju se uzorci sadržaja od jedne litre, obavezno u tamnoj staklenoj boci. Proizvođači ulja koji nisu članovi udruge plaćaju kotizaciju od sto kuna po uzorku, dok članovi, da bi sudjelovali na smotri, moraju imati podmirenu članarinu za ovu godinu na izmaku.

Smotra se održava od 2005. godine, a nazivom "Sveti Elizej", po srednjovjekovnoj crkvici među povijesnim fažanskim maslinicima, diči se od 2014. godine. Od tada i najbolja ulja sa smotre ostvaruju pravo da nose etiketu s tim nazivom kao svojevrsnim jamstvom kvalitete.

Proljetos je na smotri bilo prijavljeno 53 uzoraka, od čega ih je 28 bilo nagrađeno zlatnim medaljama. Kuriozitet te smotre bio je da su sva prijavljena maslinova ulja zadovoljila službene normative i bila uvrštena u klasu ekstra djevičanskih, što je i pokazatelj izvrsne lanjske godine za maslinare. No, ni ove godine, odnosno za narednu smotru, ne bi trebalo biti drugačije - po količinama godina možda i nije mjerljiva s lanjskom, ali zato kvalitetom i okusima ovogodišnja ulja, tvrde stručnjaci, neće zaostajati za prošlogodišnjima, čak bi mogla biti i bolja. Uzorke za fažansku smotru analizira Poljoprivredni institut u Poreču.

Agroudruga broji oko 130 članova, ali nudeći maslinarima stručnu pomoć i potporu okuplja maslinare s puno šireg područja od fažanskog, iz gotovo cijele južne Istre. Smotra je prvotno bila zamišljena kao manifestacija koja će ukazivati na stanje i razvoj maslinarstva i uljarstva na lokalnom nivou, ali kako na njoj sudjeluju i proizvođači sa šireg područja, a otvorena je i onima koji nisu članovi Agroudruge, tako i ona sve više dobiva na težini na maslinarskoj sceni. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter