Maslinari traže zaštitu od svrdlaša

Masline koje je uništio svrdlaš (M. Mi.)
Masline koje je uništio svrdlaš (M. Mi.)

Franko Raguž iz stručne službe Agroturista najavljuje da bi Ministarstvo poljoprivrede moglo, barem na rok od šest mjeseci, odobriti sredstva za zaštitu od maslinovog svrdlaša. U ime klastera istarskih maslinara Ministarstvu će biti poslan zahtjev za privremenim korištenjem nekih insekticida koji efikasno suzbijaju svrdlaša.

- Čekamo još neka ispitivanja da ustanovimo za koja sredstva da podnesemo zahtjev, da dobijemo odobrenje barem za ovu sezonu, kaže. Također, najavljuje da je u pripremi 20. smotra maslinovih ulja u Vodnjanu gdje će održati predavanje o efikasnom suzbijanju maslinovog svrdlaša.

No, ne predstavlja samo svrdlaš prijetnju maslinicima. Visoke temperature i velike količine kiše su pridonijele pojavi nametnika i bolesti pa maslinama treba obratiti više pozornosti i biti na oprezu, upozoravaju agronomski stručnjaci.

Upitno je kakva će biti cvatnja. Očekuje se manje cvatova po toplom vremenu, doći će do slabijeg zametanja resa i to je potencijalna opasnost, a s druge strane postoji mogućnost pojave proljetnih mrazova koji bi mogli uništiti cvat. Također, moguće su pojave štetnika, konkretno maslinovog moljca i maslinovog svrdlaša.

- Lani je svrdlaša bilo mnogo, kod svih plodova koji su otpali, a imali su jajašce postoji mogućnost njihove ponovne pojave pa treba biti na oprezu. U proljeće se može pojaviti maslinov moljac i maslinova muha, a može se pojaviti i bolest kao što je paunovo oko pa preporučujem maslinarima da se konzultiraju sa savjetodavnim službama i stručnim udrugama, navodi Raguž. (P. LUKEŽ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter