Maslinari se predstavili europskim uvoznicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peto izdanje medunarodnog sajma djevicanskog maslinovog ulja, koji danas završava u Trstu, okupilo je oko 260 proizvodaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Hrvatska sudjeluje s dvadesetak vrhunskih proizvodaca koji su zadnjih godina podigli kvalitetu i imidž hrvatskog maslinovog ulja na izuzetnu razinu. Hrvatska gospodarska komora okupila je desetak vecih proizvodaca dok su se Istrani vecim dijelom organizirali u samostalne i grupne štandove.

Ono što cini zanimljivim tršcanski sajam jest nazocnost predstavnika uvoznih kuca iz petnaestak zemalja kontinentalnog dijela Europe. Oni dolaze u Trst ne bi li testirali tržište i ugovorili poslovnu suradnju s proizvodacima.

Tršcanska pokrajina nije zona znacajnije proizvodnje tog ulja zbog nedostatka zemljišta ali je Trst sa svojom pozicijom u kontekstu srednjoeuropskog prostora strateški grad, kako za proizvodace iz cijele Italije, tako i za uvoznike iz zemalja srednje i istocne Europe. Zato je tršcanski sajam Olio Capitale od samog pocetka 2007. godine privukao pažnju naših maslinara.

Od petka do nedjelje održano je više od tisucu poslovnih susreta i sastanaka izmedu proizvodaca i uvoznika a sajam nudi i niz seminara, strucnih degustacija i tecaja za gradane te susrete izmedu kvalitetnih ekstradjevicanskih maslinovih ulja s priznatim kuharima poznatih restorana iz Italije, Hrvatske i Slovenije.

Godišnja proizvodnja maslinovog ulja u svijetu iznosi 1.700.000 tona, pri cemu je oko sedamdeset posto proizvodnje u zemljama Europske unije. Španjolska pokriva 38 posto europske proizvodnje, Italija 37, a Grcka 23 posto. Važno je istaknuti da izvoz prema zemljama kontinentalnog dijela Europe raste iz godine u godinu: velike kolicine odlaze u Rusiju, Poljsku i Njemacku.


Podijeli: Facebook Twiter