Maslinari i vinogradari moraju platiti kontrolu

(Srecko Niketic / CROPIX)
(Srecko Niketic / CROPIX)

Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča uskoro će diljem Istre početi organizirati pregled uređaja za primjenu pesticida, odnosno priključke za prskanje poljoprivrednih kultura, prije svega vinograda i maslina. Kako najavljuje ravnatelj instituta Dean Ban svi poljoprivrednici koji koriste takve uređaje trebali bi ih atestirati do 26. studenog, a provodit će se po općinama i gradovima na sličan način kako se provodi tehnički pregled traktora. 

- Svi uređaji stariji od 1995. godine moraju biti pregledani već u ovom razdoblju, a oni starosti od 1995. godine do danas najkasnije do 26. studenog. Uređaji proizvedeni nakon 2013. moraju biti pregledani barem jednom u pet godina od dana kupnje, a ako poljoprivredna inspekcija zatekne nekog bez potrebnog atesta, može ga kazniti, tvrdi on.

S iskaznicom u agrariju

Institut će, naime, s tvrtkom Fitopromet koja je za to ovlaštena, provoditi kontrolu, a poljoprivrednici će morati atestirati uređaje zbog Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, po kojem prskalice podliježu redovitom pregledu što će poljoprivrednike koštati između 400 i 700 kuna. Zasad još nisu definirani termini kada će se atestiranja provoditi.

Uz tu aktivnost Institut je s početkom godine po istarskim općinama i gradovima aktivno krenuo s edukacijom o upotrebi pesticida i herbicida koja je potrebna za dobivanje potrebne iskaznice kako bi ih mogli ubuduće kupovati u agrarijama i  poljoprivrednim ljekarnama. Kako kaže Ban, mnoge su općine i gradovi s Institutom sklopili ugovor o sufinanciranju edukacije, poput općine Bale, Cerovlje, Funtana, Gračišće, Grožnjan, Kanfanar, Karojba, Kaštelir-Labinci, Kršan, Lupoglav, Motovun, Marčana, Svetvinčenat, Sveta Nedjelja, Pićan, Raša, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar, Žminj te gradovi Poreč, Rovinj i Novigrad. Većina općina pokriva trošak ispita, a neke poput Tinjana plaćaju i predavanje.

- Nakon 26. studenog kada počne primjena Zakona o održivoj uporabi pesticida svi sadašnji korisnici zaštitnih sredstava u poljoprivredi i hortikulturi neće moći kupovati i rukovati zaštitnim sredstvima ukoliko nisu položili ispit. Što se tiče hobista, još uvijek nije određeno koje to preparate mogu koristiti i kupovati bez iskaznice. Međutim, riječ je o ograničenom broju preparata tako  će vjerojatno i oni ako žele kupovati specijalizirane preparate morati položiti ispit. Neki tečajevi, koje vodi 15 naših predavača, već su odrađeni u Poreču, Balama i Svetvinčentu. Obično traju tri dana za vikend i nakon toga se polaže ispit, tvrdi Ban.

Jedinstven laboratorij u državi

Veli da je takva edukacija za poljoprivrednike dobrodošla, iako su se mnogi na to žalili, jer će se korisnici moći upoznati s time kakvu štetu neadekvatna upotreba herbicida i pesticida nanosi okolišu.

- Ljudi će se ovdje upoznati s načinom korištenja preparata i prskalica, ali i što znače termini u zaštiti bilja kao što su karenca, toleranca i slično. To je jako bitno jer mnogi dosad to nisu znali, nego su stihijski to radili i nisu marili za to. I sami to znamo iz iskustva. Naši nonići bi rekli "stavimo malo više zaštitnog sredstva, neće škoditi", ali to nije dobro jer osim što se zagađuje okoliš, dolazi do netolerancije kod bolesti štetnika. Onda moramo sve više i više tretirati, a sve manje i manje smo u tome uspješni, tvrdi Ban. Veli da svi oni koji se nisu uključili u sadašnje tečajeve mogu doći u Institut te ovdje poslušati predavanja i položiti ispit.

Novost uz ove dvije aktivnosti koje se moraju završiti do jeseni,  od nedavno je i vrijedno priznanje panelu Instituta za senzornu analizu maslinovog ulja. Ovaj službeni panel na razini EU nedavno je dobio priznanje Međunarodnog savjeta za masline (IOC), što je najveće priznanje koje panel može dobiti iz struke. Po tome se ističe u odnosu na druge laboratorije u državi. Također, djelatnice prehrambeno – biotehnološkog laboratorija hrvatske su predstavnice u stručnoj skupini za kemijsku analizu maslinovog ulja pri Europskoj komisiji. Inače, njihovi vinarski i prehrambeno – biotehnološki laboratoriji imaju akreditaciju prema međunarodnoj normi EN ISO/IEC 17025 za fizikalno-kemijsku, ali i za senzornu analizu vina i maslinovog ulja koju obavljaju certificirani degustatori. Oba su službeno ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter