Maslina upola manje nego lani?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak dana kasnije nego lani, prošlog je produženog i suncanog vikenda zapocela berba ranih sorti maslina u južnoj Istri. Bere se uglavnom lecino i pendolino u maslinicima Premanture, Medulina, Galižane, Fažane i Barbarige. Kolicina uroda vrlo je raznolika, ovisno o poziciji maslinika. Dok je rovinjsko podrucje bilo poštedeno posljedica zime, nasadi u okolici Fažane najviše su stradali od hladnoca pa je i urod prepolovljen. Vrijeme zriobe takoder je vrlo razlicito.

Prema izjavi vodnjanskog maslinara Sandija Chiavalona, godina je izrazito specificna. Dio stabala lecina spreman je za berbu, a na drugim lokacijama masline iste sorte brat ce 15 do 20 dana kasnije nego inace.

Plod crn, ali meso još zeleno
- Možda cemo prvi puta morati prekinuti berbu i pricekati nekoliko dana. Masline sorte lecino su zrele kada kožica pocrni, ali je meso još zeleno, pokazuje na plodovima poznati proizvodac maslinovog ulja. Zatekli smo ga u berbi maslina u Vodnjanu gdje su nasadi u kolovozu bili pogodeni tucom.

Zbog protekle snježne zime i ljetne tuce urod je oko Vodnjana znatno smanjen. Sa 110 stabala pobrali su tonu maslina, dok je lani u istom masliniku bilo dvije tone uroda. Lani su zajedno s kooperantima ukupno preradili 70 tona maslina, a koliko ce ulja biti ove godine - još ne znaju. Rana je berba dala od devet do 12 posto ulja, što su uobicajene vrijednosti za prvo ulje visoke kvalitete.

- Kolicina maslina po stablu je manja, ali je kvaliteta ulja izuzetna, zakljucuje Chiavalon.

Nekoliko istarskih uljara zapocelo je s radom. Medu njima je i Agroproduktova u Vodnjanu, gdje se u noci sa subote na nedjelju mljelo do 3 sata. Lani je uljara pocela raditi vec 1. listopada. Radmani su kao i obicno kod rane berbe mali - od 8,88 do 11,5 posto za plodove iz okolice Pule, Štinjana i Fažane.



Medulinske i premanturske masline bacile su od 11,8 do 15 posto ulja. Cijena prerade nije se mijenjala - 1,4 kune po kilogramu - kao ni u drugim uljarama. Maslinari koji donose manje od 200 kilograma maslina dobit ce devet posto ulja. Ostali koji imaju dovoljno za jednu partiju prerade dobivaju svoje ulje prema kolicini koja izade iz mlina.

- Agroprodukt je ove godine uložio 150.000 kuna u modernizaciju uljare. Ulje se tako može nakon prerade filtrirati, cime se uklanja talog, pa je odmah spremno za flaširanje, veli Moris Vareško, izvršni direktor Agroprodukta.

Lani je ova tvrtka proizvela 30 tona ulja od svojih maslina, a ukupno su preradili skoro milijun kilograma ploda. Ove ce godine urod biti i do pedeset posto manji. Danas zapocinju s rucnom berbom maslina u Barbarigi namijenjenih uljima top-kvalitete. Od 1. do 10. studenog strojno ce se brati masline za ulje Torcol.

Brijunska maslina dala 14,8 posto ulja
U poreckoj Agrolaguni, gdje su s berbom poceli u ponedjeljak, takoder ocekuju nešto manji rod. U Zelenoj Laguni bit ce oko deset posto manji, a za ostale nasade još ne znaju precizno, saznajemo od voditeljice uljare Katje Gašparini. Lani su u Agrolaguni preradili 800 tona svojih i 350 tona maslina ostalih proizvodaca.

Njihova nova uljara, najveca u Istri, jucer je zapocela s radom i nastavit ce do kraja studenog s kapacitetom od 3,5 tona na sat. Zahvaljujuci novom separatoru dobivaju vrlo bistro ulje pa ne moraju filtrirati. Prve su jucerašnje prerade dale od deset do 11 posto ulja.

Uljara Emanuela Grubica u Balama preraduje masline još od petka.

- Ovisno o podrucju i nacinu uzgoja, masline su bacile od 8,5 do 14,8 posto, koliko je dala rekorderka, brijunska stara maslina. Najzrelije su masline iz okolice Medulina i Premanture, veli Grubic.

Lani je u Istri proizvedeno 1.200 tona ulja, a koliko ce biti ove godine, još se ne može znati. Dio je nasada stradao, ali s druge strane nova stabla dolaze na rod. Ocekuje se da ce dvadesetak istarskih uljara raditi oko mjesec i pol dana, sve do prvih dana prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter