Maslina pretocena u umjetnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Monumentalno raspelo, sitna plastika ženskih figura i dvije apstraktne forme Saše Matjašica što su izloženi u galeriji Alvona pravi su "praznik za oci", ali i druga osjetila kojima inace doživljavamo samu srž našeg podneblja, najprirodnije i emocionalno najtoplije drvo, a to je maslina.

Sva umjetnicki podantna svojstva ove materije, medu ostalim i neodoljivu teksturu presjeka, Matjašic je gurnuo u prvi plan, pa su njegova ostvarenja samo svojevrsni okvir u kojem je uhvacena ljepota u ovom slucaju primarnog materijala i njegovih osobina. Ne oduzimajuci mu ništa, ali oslobadajuci svu raskoš drva masline na kojemu su traga ostavili i vrijeme, kako pojam prolaznosti tako i ono atmosfersko, kipar i dizajner koji je po vokaciji zapravo tehnicar, inženjer strojarstva, dodao je dovoljno, što je najbolje vidljivo baš na spektakularnom raspelu, i umjetnicki produkt koji potpisuje priroda postao je djelo covjeka sama.

Minimalne intervencije u materiju redovito rezultiraju najboljim ostvarenja, od cega mnogi umjetnici-amateri bježe, želeci pokazati svoj talent brojnim zahvatima koji na posljetku iznjedre djela upitne umjetnicke vrijednosti. Stoga bi ova izložba, koja se može razgledati do subote, trebala biti nezaobilazna postaja svima, a njihov je broj cini se svakoga dana sve veci, koji su upravo u drvu masline pronašli stvaralacku inspiraciji.


Podijeli: Facebook Twiter