Maslačak: Jede se sve, od cvijeta do korijena

(Snimila Tanja KOCIJANČIĆ/Arhiva)
(Snimila Tanja KOCIJANČIĆ/Arhiva)

Kada sam neki dan sa svojom unukom uspjela ostvariti neostvarivo - slobodno poslije podne i sunčano vrijeme, moja je Aida uočila ljubičice u travi. Odmah je svojim pristićima jednu obezglavila i strpala u usta. Nisam joj zabranila, dapače. Znam da su ljubičasti listići tog mirisnog proljetnog cvijeća jestivi i da joj neće naškoditi. I sama sam se sjetila svog djetinjstva kada bih na Barbakanu, u Motovunu, za 8. mart mami ubrala kiticu ljubičica, od kojih bi jedan dio završio u ustima. Djetinjstvo bez čokolade i bombona, ali zato sa slatkim cvjetovima ljubičica i bagrema.

Livade su se ovih dana zažutile cvjetnim glavicama maslačka, pravo je vrijeme za ovu samoniklu proljetnu biljku. Umjesto po šparuge za koje treba dozvola, možete se prošetati s košaricom i nožićem porinutim u zemlju i ubrati ih. Maslačak je niske kalorične vrijednosti ali bogat nutrijentima: vitaminima C i A, mineralima kalij, kalcij, natrij i magnezij, i bez kolesterola.

Može se upotrijebiti sav: cvijet, lišće i korijen. Lišće za prehranu (odlična salata), korijen za čaj ili rakiju, a cvijet za sok, med, džem, i maslačkovo vino. Probajte. Osim što je besplatno, korisno je za zdravlje i energiju koje nam, u ovo proljetno vrijeme, baš nedostaje. (Vesna MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter