Maškun odluku o koncesiji čeka od početka godine

Vrata Podrole u Raškom zaljevu zatvorena već četiri godine (Zvjezdan STRAHINJA)
Vrata Podrole u Raškom zaljevu zatvorena već četiri godine (Zvjezdan STRAHINJA)

Prije više od godinu dana tvrtka Maškun, koja je godinama eksploatirala kamenolom Podrola kod Sv. Mikule u Raklju, dobila je koncesiju za ograničenu eksploataciju u svrhu sanacije na pet godina. Strojevi su se očekivali već do ljeta 2014., da bi kamenolom do 2020. bio zasađen u zelenilo i da bi tada gradnja dugo očekivane nautičke luke mogla krenuti.

Maškun ne odustaje od koncesije

No to se nije dogodilo - Maškun nije uspio do kraja godine od Ministarstva prometa pomorstva i infrastrukture osigurati pomorsku koncesiju za luku posebne namjene, obaveznu s obzirom da se 95 posto kamena mora transportirati (u Italiju) morskim putem.

Kako mu to do konca 2014. nije pošlo za rukom, tako nije ni sklopljen koncesijski ugovor za eksploataciju kamena, zbog čega je Ured za rudarstvo Ministarstva gospodarstva početkom ove godine poništilo odluku o koncesiji. S obzirom da ugovor nije potpisan, Maškun nije ni položio bankovna jamstva od 3,5 milijuna kuna, na koliko se procjenjuje vrijednost sanacije, u slučaju da prije vremena odustane od posla.

- Ne odustajemo. Imamo pravo služnosti od Države na tih 18 hektara na pet godina, a kreće od datuma kada se potpiše ugovor o rudarskoj koncesiji, kaže Rade Radulović, član uprave Maškuna iz kojeg stoji talijanski kapital.

Tvrtka na prvom natječaju MPPI-ja iz kolovoza 2014. nije dobila koncesiju za luku zbog nepotpune dokumentacije, a drugi je natječaj s kraja godine otvoren i - kako nam iz tog ministarstva odgovaraju - još nije okončan!

Iz Ministarstva gospodarstva nas pak upozoravaju da je dodjela rudarske koncesije sada u nadležnosti Ureda državne uprave. Radulović kaže pak da će zahtjev za novu koncesiju Uredu državne uprave podnijeti kada dobiju odluku o drugom natječaju za koncesiju nad lukom Podrola od MPPI-ja. A nju čeka već dugo.

Ponude nisu prihvaćene

- Postupak javnog prikupljanja ponuda temeljem obavijesti Vlade RH o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - industrijske luke Podrola-Rakalj (Elektronički oglasnik javne nabave RH, 18. prosinca 2014.), nije dovršen, stoga nismo u mogućnosti dati odgovor na pitanja o rezultatima natječaja niti o prijavljenim ponuditeljima. Na prethodnom natječaju (Elektronički oglasnik javne nabave RH, 6. kolovoza 2014. ), sukladno nalazu i mišljenju stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru, sve zaprimljene ponude nisu bile izrađene i dostavljene u skladu s istom obavijesti, stoga nisu prihvaćene, pa tako ni ona trgovačkog društva Maškun, stoji u dopisu iz MPPI-ja.

Neslužbeno doznajemo da drugi ponuditelj na prvom natječaju, tvrtka koja se bavi gumenjacima i manjim morskim i sportskim rekvizitima, također nije imala valjanu ponudu.

- Mislili smo da će se to u roku od devet mjeseci riješiti. Ali ne da nije bilo gotovo do kraja godine, nego do danas nemamo odgovor iz MPPI-ja. U kolovozu 2014. raspisan je natječaj za luku, a u studenom donesena odluka Vlade da se ponude odbijaju. Otvaranje ponuda novog natječaja bilo je 20. siječnja ove godine, a do danas nas nitko nije obavijestio. U zakonu piše da se u roku od 30 dana mora donijeti odluka, a mi još čekamo. Već 2. siječnja 2015. poništena nam je koncesija Ministarstva gospodarstva, jer nismo imali pomorsku koncesiju, kaže Radulović. Na pitanje zašto nisu imali potpunu dokumentaciju za prvi natječaj, Radulović tvrdi da u trenutku objave na elektronskom oglasniku natječajne dokumentacije nije ni bilo, a ubačena je kasnije. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter