"Maske" Marije Delić-Suzak u rovinjskom TZ-u

Autorica Marija Delić-Suzak u društvu Bruna Mascarellija i Gianclaudija Pellizzera, predsjednika TZ-a Rovinj (N. O. R.)
Autorica Marija Delić-Suzak u društvu Bruna Mascarellija i Gianclaudija Pellizzera, predsjednika TZ-a Rovinj (N. O. R.)

U Zajednici Talijana Rovinj otvorena je izložba slika "Maske", akademske slikarice Marije Delić-Suzak. Zagrebačka autorica, s ljetnom rovinjskom adresom, u ovom prostoru i sa svojim slikama, gostuje treći put.

Elio Privilleggio rekao je da je riječ o autorici čija su djela dobro poznata ljubiteljima umjetnosti u Zagrebu i Istri, napose Rovinju, gradu koji je umjetnica prigrlila kao svoj drugi dom. Dodao je da njene maske, svaka na svoj način, predočavaju i po jednu ljudsku osobinu.

- Izgleda da je u današnjem svijetu teško živjeti bez maske, A u svijetu karnevala, svako je lice maska. Ali, maska nije osobnost, nije osoba. Maska je samo znak, paravan, izričaj skrivenog, varka, prijetvornost. Maska je dio igre, pretvaranja svijeta u grotesku, izvrtanje konvencija na jedan dan, njihovo bezazleno poništavanje, ples obmane, jer se nitko ne usudi učiniti to stvarno-preispitati laži i privide svijeta, licemjerje društva i pojedinca, zapisala je, među ostalim, u katalogu Katarina Todorcev Hlača.

Otvorenju izložbe, nazočio je i doajen rovinjskog i europskog likovnog stvaralaštva, još uvijek vrlo aktivan umjetnik Bruno Mascarelli, koji je iskoristio prigodu i da za Delić-Suzakino stvaralaštvo kaže da je iskreno i izvorno.

-Djela Marije Delić-Suzak, nisu patvorena, nisu kopirana i nisu stvarana ni pod utjecajem im utjecajem. Ona ima svoj prepoznatljiv potpis i likovni izričaj, što joj uostalom i omogućava da, i nakon svih ovih godina ostane svježa, nova, svoja i nadasve originalna, zaključio je Bruno Mascarelli.

Izložba "Maske", koja je ujedno i prodajna, može se razgledati do 19. lipnja. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter