Maškare preuzele vlast u Medulinu, Pomeru i Banjolama


Ključeve Općine Medulin, i to čak dva, u općinskoj vijećnici od načelnika Općine Gorana Buića preuzele su maškare iz Medulina, Pomera i Banjola. Medulin je poznat po vizuri dva zvonika crkve, pa nije čudno i da ima dva ključa Općine, koje je načelnik Buić ovom prigodom predao dvojici novih privremenih načelnika. Jedan ključ je preuzeo Neven Lorencin iz medulinskih maškara, rekavši kako se ovime izdvajaju od ostalih mjesta i postaju Grad Medulin, a Medulinci postaju time građani. Drugi ključ za „Manjigolde“ i „Krabulje“ preuzeo je Davor Cukon iz Pomera, u pratnji Marina Ivančića iz Banjola. Banjolci i Pomerci će tako prvi vladati općinom Medulin sve do večeras kada na šentenci vraćaju ključ u Buićeve ruke, a u Medulinu će načelnik Buić preuzeti i drugi ključ 17. veljače, kada će se prema riječima maškara „stanje u općini konačno vratiti u normalu“.

Načelnik Buić je kod primopredaje vlasti zaželio novim načelnicima da uspješno vode Općinu Medulin, te je pozvao mještane drugih istarskih gradova da se pridruže maškarama u paljenju pusta u Medulinu i Banjolama. Novi načelnici zahvalili su starom načelniku zaželjevši mu kratak odmor, te na financijskoj pomoći Općini Medulin, Turističkoj zajednici Općine Medulin te svima ostalima koji su pomogli u organizaciji maškara.

Program maškara u Medulinu započet će u subotu 14. veljače s „Malim maškarama“ na rivi u 10 sati, a u slučaju lošeg vremena u šatoru kod škole. Paljenje pusta predviđeno je na medulinskoj Placi u 19 sati, uz bogat program i glazbu benda „In vino veritas“. Banjolci kreću s maškarama tjedan dana ranije, i to danas. Maškarana povorka kreće jutros, od 9 sati, sa zaustavljanjem na marendi u 12 sati u Mjesnom domu, nakon čega nastavljaju turneju mjestom sve do 19 sati kada je predviđen dolazak na Kamik. Kao i u Medulinu, i u Banjolama će se održati Dječji maskenbal i paljenje malog pusta, i to u dvorištu područne škole Banjole i balon dvorani od 11 do 14 sati.

Pomerci kreću s maškaranom povorkom od 14 do 18,30 sati kroz naselje, te se okupljaju u 19 sati na Kamiku gdje će s Pomercima čitati šentencu, da bi u 20 sati uslijedilo predviđeno paljenje, do sada najvećeg, 18-metarskog pusta. Nakon paljenja pusta koji će gorjeti do jutra, kako kažu organizatori, slijedi cjelovečernja zabava uz „Master band“ iz Rovinja na parkingu Konzuma, gdje će se uz maneštru, kapuz i kobasice točiti besplatno kuhano vino i čaj. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter