Maškare preuzele ključeve Umaga

Gradonačelnik Vili Bassanese ključeve grada je predao meštru karnevala Giuliju
Gradonačelnik Vili Bassanese ključeve grada je predao meštru karnevala Giuliju

Neustrašive umaške maškare nisu se dale pokolebati ledenom kišom i vjetrom te su sinoć u atriju Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" šesnaesti put preuzele vlast u Umagu.

Gradonačelnik Vili Bassanese nije se ni pokušao suprotstaviti, već je, opkoljen Blues brothersima, organima reda, zgodnim damama u crvenom i njihovim kavalirima, fratrima, Meksikancima i tradicijskim bijelim murinskim maskama, drage volje predao ključeve grada meštru karnevala Giuliju. Svečanost rekordne kratkoće i, opravdano vremenskim uvjetima, bez publike, glazbom je uveličala folk grupa Bidofon.

- Cilo smo lito, zbog svih mogućih problema, pasali in bianco e nero, črno-bilo, ali slijedećih deset dana život će nam biti pun boja, colori, muzike, plesa i zabave! U našoj smo vladavini vajk bili korektni i dali sve od sebe da se svi skupa divertimo! Obećajemo da ćemo se ponašati kao i do sad. Veselo, bezbrižno, bez šoldi, ali s puno kuraja punit ćemo dušu i tilo… i proračun grada!, poručio je meštar Giulio, spominjući smijeh, kobasice, bijelo i crno vino, ali ne i financijska sredstva.

Najavio je da će svima dijeliti škerce i dobru volju, da neće pratiti crnu kroniku ni druge vijesti te da će sindacu sretni i zadovoljni ključeve vratiti iduće srijede, 13. veljače, u Petroviji gdje maškare slave svoj 50. rođendan.

Umaški karneval nastavlja se u subotu gradskim ulicama, najprije u 10 sati veselom povorkom maskiranih vrtićkih mališana, predvođenih mažoretkinjama, a zatim od 13 sati velikim defileom u kojemu se ove godine očekuje 800-tinjak maškara i alegorijskih kola s Bujštine i šire.

U Petroviji je program smješten pod šator gdje je u petak zakazan Electric carnival party, a u subotu nastupaju Jasmin Stavros, Naranča band i Night Express. Dječji maskenbal te izložba fotografija i kostima, posvećena 50. obljetnici petrovijanskog karnevala na redu je slijedećeg ponedjeljka, 11. veljače, u utorak se zatim nagrađuju najoriginalnije maske na plesu s Night Expressom i Birikina Bandom, a u srijedu, 13. veljače, na nogometnom igralištu najavljen završetak karnevalskih dana spaljivanjem pusta.

U Murinama se u istoimenoj konobi u nedjelju održava zabava, slijedećeg ponedjeljka dječji maskenbal te u utorak, 12. veljače, spaljivanje pusta i tradicionalno druženje s velikom fritajom za sve posjetitelje. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter