Maškarano slavlje diljem Istre

Na čelu povorke grupa Selvaggi iz Muggie, najmlađe umaške mažoretkinje i Naša sloga iz Babića (Neven GERENČIR)
Na čelu povorke grupa Selvaggi iz Muggie, najmlađe umaške mažoretkinje i Naša sloga iz Babića (Neven GERENČIR)

Umag: Više od 700 maski u velikom defileu

Više od 700 maski prodefiliralo je u nedjelju u velikoj povorci koja se uz pratnju mnogobrojne publike protezala čitavom Petrovijom. Zabava je počela oko podneva kad su se na parkiralištu počele skupljati prve maškarane grupe i karnevalski vlakići s gledateljima. Veselu družinu u povorci predvodili su gosti iz Italije, grupa Selvaggi iz Muggie, te već tradicionalno najmlađe umaške mažoretkinje uz pratnju Puhačkog orkestra Naša sloga iz Babića. Zabavni program vodio je i nadgledao karnevalski gradonačelnik Meštar Giulio uz svoja dva vjerna pomagača, dvorske lude.

Znatiželjni gledatelji, koji su napunili ulice i centralni trg u Petroviji, pratili su dvosatnu veselu povorku maškaranih skupina i njihovih atraktivnih alegorijskih kola. Posebno zanimanje privukle su skupine iz Dajle, Savudrije, Petrovije i Buja koje su uz originalne maske i zahtjevna alegorijska kola priredile i prave male predstave. Tako su svi mogli uživati u majstorijama ekipe iz Mastershefa(škifa), zaplesati s Nizozemcima ili revolucionarnim Kubancima, odigrati partiju briškula i trešeta ili se prisjetiti škole iz svih bivših, a i budućih sistema. Rasplesana povorka zabavljala se potom u karnevalskom šatoru, uz kuhano vino, čaj, fritule i kroštule te Tu i tamo band.

Najzabavnijom proglašena je grupa iz Dajle, najveselijom grupa iz Petrovije, najrasplesanijom La compania del carnevale iz Buja, najkreativnijom bujska Zajednica Talijana, najotkačenijom grupa Umag i okolica, najmuzikalnijom Naša sloga iz Babići, najsimpatičnijima umaške mažoretkinje, najstrašnijom grupa iz Krasice, a najoriginalnijom ekipa iz Savudrije.

Karnevalski dani na području Umaga se nastavljaju sve do srijede, kada se u Petroviji sudi i svečano spaljuje pust. "Izuzetno smo zadovoljni gostoprimstvom mještana Petrovije i uloženom trudu u organizaciju i uređenje mjesta. Njihova pomoć i logistika, kao i pomoć i dobra suradnja svih pojedinaca, institucija i grupa uključenih u organizaciju temelj su uspješnosti ove manifestacije", kaže Ana Pelko, ravnateljica Učilišta.

Banjole: S pustom Reciklaža spaljeno sve loše

Protekle subote maskirana je povorka okupirala Banjole: sve je počelo u jutarnjim satima kada su se u balon-dvorani pored Područne škole Banjole okupili najmlađi, djeca ove škole, pomerskih jaslica i vrtića Sunčica, preobraženi u omiljene likove iz crtića i mašte, poput Zvončice i Petra Pana te Kekeca. Za njih je organizator manifestacije Banjolske krabulje, Udruga mladih Banjola Frašker, pripremio zabavu, iznenađenja i spaljivanje malog pusta.

Odrasli mještani i njihovi gosti "pretvoreni" u vreće krumpira, svećenike i crnce, Kleopatre, Škote, uznike i druge zanimljive likove okupili su se pak na novoj cesti kod Indija. Najmlađa je maškara imala četiri, a najstarija 72 godine. Zakrabuljeno je društvo u povorci, praćeno harmonikašima i alegorijskim kolima, obilazilo mjesto od 9 sve do 19 sati, kada je pred zgradom Mjesnog odbora Banjola, nakon čitanja šentence, spaljen 2,5 metara visok pust kojem je nadjenuto ime Reciklaža. Plameni su jezici s pustom progutali sve ono loše što se dogodilo u prethodnoj godini, uz nadu da će u ovoj godini stvari krenuti nabolje. Nakon toga u Mjesnom je domu priređena zabava uz nastup Dua Vip.

Rovinj: Viecia Bateccia, stara vještica odradila svoje

Lijepi običaj maškaranja i karnevalske povorke koja se kreće rovinjskom rivom i zaustavlja na Trgu maršala Tita ponovno je uz velik broj sudionika oživljen prije desetak godina, ponajviše zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu. I prošla je sunčana subota bila u znaku veselja i parade mićih i velikih maškarica koje su predvodili članovi Limene glazbe Rovinja i gradske mažoretkinje. A iza njih redale su se šarene kapice, obojana lica i nasmijane glavice djece prerušene u gusare, vesele klaunove, kauboje, gljivice, rovinjske kućice, čarobnjake, vile, bubamarice…

Njihovo je predstavljanje, pa i simpatični ples pred mnogobrojnom publikom izazvao ovacije roditelja i gostiju, kao i neprekidno bljeskanje fotoaparata. A da klincima i klincezama (kao najbrojnijim sudionicima karnevalske povorke) ne bi bilo dosadno, pobrinuli su se članovi Dramske skupine Zajednice Talijana "Pino Budicin", koji su osim uloge promotora i najavljivača, javno osudili Vieciu Batecciju, odgovornu za sve nedaće. Prerezana je pilom a iz nje su izvađeni kilogrami i kilogrami bombona za maškarice. Stara je vještica i za ove karnevalske povorke odradila svoje, a za ostale delicije pobrinuo se organizator koji je osigurao slatkiše, fritule i krafne koje su pripremili učenici slastičarstva u Strukovnoj školi Eugena Kumičića, odnosno topli čaj kojima su ih počastili djelatnici Hotela Adriatic.

Glavni akteri karnevalske povorke i ove godine bila su djeca iz vrtića "Neven" i "Naridola", učenici osnovnih i srednjih škola, članovi Društva osoba s invaliditetom i osoba s intelektualnim poteškoćama, mladi iz Zajednice Talijana te simpatične pčelice, članovi Vespa kluba.

Pazin: Fakinski Škoti na Pazinskom polju

Najveće maškare s područja Pazinštine, koje imaju već 25-godišnju tradiciju okupljanja na pusne svetkovine, iz dvaju sela nedaleko Pazina, iz Jureši i Fakini na Pazinskom polju, nanovo su se okupili u subotu. Osim iz matičnih dvaju sela Fakinskim Škotima, kako su se nazvali, pridružili su se mještani Pilata, Mačića, Cibura, Ježenja, Svetog Petra u Šumi, Starog Pazin pa i Pazina. Ukupno ih je bilo gotovo dvjesto. Ove su godine odabrali maskirati se u uvijek popularne Škote. Odjeću su zajednički naručili, jedan plavi i jedan crveni komplet, a individualno skrojili, dok na pitanje gdje sva ta maskirna odjeća nakon toliko godina završi kažu da imaju poseban ormar za nju.

S nekoliko alegorijskih kola iz kojih je kuljao dim ognjišta smještenog u vozilima i putujućom pozornicom uz glazbu su obišli okolna sela: Cibure, Veli i Mali Ježenj, Grubiše i Heke. Svuda su ih dočekali mještani koji su im spremili hranu i piće na čemu su im maškare bile zahvalne. Zabava se nastavila u šatoru u Fakinima gdje su se za glazbu pobrinuli Proleteri iz Pazina, a kuhari spremili grah i kupus. Stigle su u goste i maškare iz Ruhci nedaleko Tinjana, a uzvratni se posjet dogodio jučer.

Preostaje još udarni utorak kada će fakinski Škoti obići Sarčiju, Mačiće, Pilate, Šepčiće, Šuškale i Belce, a svi se opet nadaju sunčanom danu.

Labin: Povorka od tisuću maškaranih ljudi

Proteklog je vikenda cijeli grad Labin bio u znaku maškara. Povorka od tisuću maškaranih ljudi, s područja Labinštine te primorsko goranske regije, krenula je u mimohodu iz labinskog najvećeg naselja Kature, prema centru grada, gdje je održan prigodan maškarani program i govori.

U povorci je bilo preko petstotinjak mališana, prerušenih u banane, bubamare, leptiriće, kauboje, klaunove, mrkvice, te one iz dječjeg vrtića Gloria, koji su za ovu priliku bili "medicinsko osoblje".

Sveukupno je gradom prošlo preko dvadeset maškaranih skupina, iz Labina, Labinštine, Pule, Lovrana, Brseča, Voloskog…

Bile su to najbolje maškare nakon dugog niza godina. Mimohod ulicama Labina pratile su mase ljudi, a centar je bio premali da bi primio sve znatiželjnike koji su uživali u ovoj lijepoj staroj tradiciji, naših krajeva.

Organizatori labinskih maškara su se zaista potrudili, i za to im sve pohvale. Nakon "maškaranog ludovanja" u centru, na Dubrovi kraj Labina, nastavljen je maskenbal za one najmlađe, a na istom mjestu, ali u drugoj dvorani, slavili su i odrasli.

Time se bliži kraj vladavini maškara, od kako je pred tri tjedna meštar labinske maškarane povorke, Darko Batelić -Pipica, preuzeo ključeve Grada od labinskog gradonačelnika Tulia Demetlike. Primopredaja je izvršena na Trgu labinskih rudara pred brojnim svjedocima, domaćim maškaranim skupinama "Labinjonska kumpanija-domoća folšarija" i "Farabuti" te maškaranih skupina s riječkog i pulskog područja, kao i brojnih sugrađana. Novi maškarani gradonačelnik imao je mandat od tri tjedna, a kako je tada  najavio, čitava vladavina trebala je proteći u broju tri. Vladalo se tri tjedna, bila su tri mandatara, i napravile su se tri reforme. Prva, da se sve labinske fešte održavaju van grada, jer na njima ima više labinjana nego kad se to događa u Labinu, druga, da se ubuduće ne bira najdogađaj godine, nego naj, ne događaj, a treća da se zaustavi projekt "Podzemnog grada" te da on pretvori u gradsko groblje, i time ponovno nastanu nekad povijesne katakombe. Reforme su bile  nužne, a za njihov izostanak kriv je pust "Reformo". Stoga će u utorak biti spaljen i time kažnjen za sve nedaće. Spaljivanje će biti pred labinskom sportskom dvoranom, a u dvorani će se održati veliki dječji maskenbal. (D. PALIBRK, M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ, A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter