Maškarano ludilo za stare i mlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da mašta može svašta u Umagu pokazalo je više od 800 sudionika subotnjeg 14. izdanja Umaškog karnevala, na kojem su trijumfirale maškare iz Petrovije kao Flinstonsi, odnosno popularna obitelj Kremenko - Fred, Wilma, Barney, Betty i ostale stanovnici Bedrocka, grada iz kamenog doma. Drugo mjesto osvojili su clanovi Zajednice Talijana iz Buja kao savršeni Venecijani, koji su se do Umaga dovezli u ogromnoj gondoli, ali i na mostu Rialto. Takoder odlicni bili su treceplasirani - pripadnici Zajednice Talijana Savudrija kao gusari. Žiri od desetak clanova imao je težak posao, a za prva tri mjesta, koja su osvojila redom novcane nagrade od 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, odabrao je najmasovnije grupe. Naime, Petrovijana je bilo cak 160, Buježa 110, a savudrijskih pirata 120.





No, i drugi su pokazali višemjesecni trud i puno kreativnosti, poput Brtonižana koji su bili lovci na duhove, odnosno Ghostbustersi. Žitelji Dajle s grupom "Vuk sit, ovce lacne" doveli su Jadrankine pastire i ovce, a omiljenu premijerku kao glavnog lika odabrali su i Umažani u skupini "Omadijajmo Hrvatsku", te oni iz Moele. Gostovali su Tršcani s crnackim plemenom; Mjesno odbor i škola u Murinama kao temu su odabrali more, ribe, one koji tuku prstace, pokretnu ribarnicu i ostale rekvizite. Još jedna grupa iz Umaga dovela je dašak Bavarske i Oktoberfesta, a "Sunce se rada za bolje sutra" zvala se grupa Teletubbiesa, odnosno Turbotabisa.

Veliku povorku alegorijskih kola kroz gradsko središte, gdje su maškare docekali mnogobrojni gradani, predvodile su umaške mažoretkinje i puhacki orkestar "Naša sloga" iz Babica. Na Novoj obali, gdje su se sve skupine predstavile nakon mimohoda ulicama centra, program je vodio karnevalski meštar Giulio Codiglia uz pratnju grupe Mediterraneo band i Irene Kuhar.





Maškarana skupina "Labinjonska kompanija, domoca folašarija" organizirala je svecani mimohod maškara glavnom ulicom, cime je okoncala karnevalska feštanja u gradu Labinu. Za sve nedace u prošloj godine na smrt je osuden i potom spaljen Pust Hoody Ivee.

Veselu povorku koja je u 16 sati krenula s Katura da bi pola sata kasnije Ulicom Zelenice stigla u centar grada predvodile su Labinske mažoretkinje, koje su plesale u ritmu Gradskog orkestra koji ih je slijedio. Za njima su išli mališani iz Djecjeg vrtica "Pjerina Verbanac", djeca iz potpicanske Likovne radionice "Tockica", osnovnoškolci iz obiju škola u gradu, mlade labinske maškare Farabuti, "Maškare za ne vervat" iz Kožljaka, skupine iz Capica, Voloskoga i Lovrana te "Folšarija".

Sveukupno je gradom prodefiliralo oko 800 maškara, koje je pratilo oko dvije tisuce gledatelja. Program je vodio alfa i omega "Folšarije" Darko Batelic - Pipica, koji se mikrofona prihvatio i u Lamparni gdje je navecer održan maskenbal.





U Porecu, dvjestotinjak djece i odraslih ispunilo je u subotu poslijepodne Narodni trg za 14. maškarano veselje - Veliki mali karneval Društva Naša djeca, vrtica, škola i Grada Poreca. Maškarane grupe ponosno su prodefilirale gradom, a za zabavu i animaciju na glavnoj pozornici ispred kazališta pobrinuli su se uvijek veseli USB-ovci Ema, Gogo i Vale. DND-ovci su ove godine organizirali pravu "pandemiju", njihova je grupa živahnih panda opremljenih bambusovim stabljikama cupkala medu posjetiteljima i animirala svojim panda-plesom. Izbor grupne maske nije bio slucajan kako vele DND-ovci "jer panda spaja velik dio svjetske populacije - ona je bijela, ona je crna, a dolazi iz "žute" Azije".

Ali nije sve ostalo samo na maškaranom defileu, svaka je grupa predstavila svoj plesni program, a organizirana je i maškarana rolada, natjecanje na rolama i svemu na kotacima - romobilima, biciklama i skateboardima. Iako je prohladno poslijepodne pomalo štipalo maškarice za nosice, to ih nije omelo da preuzmu vlast u gradu i zabavljaju se na svom karnevalu u kojem su se carevali pirati, duhovi, carobnjaci, kišne kapi, rukometaši, zvoncari, morski stanovnici, a svojim su nastupima atmosferu zacinili i Porecki delfini i mažoretkinje.


Podijeli: Facebook Twiter