Masivni njemacki satelit pada na Zemlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki satelit koji je prestao funkcionirati trebao bi, prema ocekivanjima, pasti na Zemlju ovoga tjedna, ali gdje ce i kada satelit tocno pasti ostaje nepoznato, izvijestio je u ponedjeljak astronomski portal SPACE.com.

Ocekuje se da ce masivni njemacki Roentgensatellit (ROSAT) pasti na Zemlju u subotu ili nedjelju, 22. ili 23. listopada, iako su dužnosnici njemackog svemirskog programa ponudili i mogucnost pada od 21. do 25. listopada.

Krajem rujna je klimatski satelit americke NASA-e UARS pao u Tihi ocean a prethodno se pri padu raspao.

ROSAT, 2,4 metricke tone težak svemirski rendgenski opservatorij, trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerojatno ce izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeci izgaranje. Oko 1,7 metrickih tona krhotina, primarno 30 velikih staklenih i keramickih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stici do površine Zemlje.

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veci rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a.

Njemacki svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no nece moci precizno reci kada ce i gdje pasti satelit, sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Slicno kao i u slucaju rujanskog pada satelita NASA-e, govori se da se orbita ROSAT-a pruža izmedu 53. paralele sjeverno i južno, odnosno da pokriva široke prostore planeta. To znaci da njemacki satelit može pasti na širokom prostoru od Kanade do Južne Amerike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter