Mašin imaginarium u malom formatu

Maša Bajc (Marko Hajdarović)
Maša Bajc (Marko Hajdarović)

Izložba fotografija Maše Bajc "Mašin imaginarium" otvorena je u petak u pulskoj galeriji Makina, a njen voditelj Hassan Abdelghani predstavio ju je prilikom otvaranja kao veliku fotografkinju i umjetnicu. Autorica je prisutnima rekla da ovaj ciklus fotografija bilježi od 2007. godine.

- Radovi se igraju granicama fikcije i zbilje; bilježe unutarnji i vanjski svijet, koji onda postaju novi rad, kazala je Maša Bajc, koja se, osim fotografijom, bavi videom i instalacijskom umjetnošću. Njeni radovi često reflektiraju intimno iskustvo prirode, prostora i svijeta u kojem se nalazi.

Mašin imaginarium, kako je ustvrdila Martina Bratić, svojevrsni je asocijativni mentalni kolaž gotovo spomenarske prirode. Dio "Imaginariuma" bio je izložen i na rovinjskoj manifestaciji Photo Days 2012. godine.

Nastale i korištenjem mobitela, fotografije su u Makini izložene u ekspresivnom malom formatu, a strukturirane su pojedinačno te u vidu diptiha i triptiha, na kojima se, uz minimalne tekstualne intervencije, dokumentarno isprepliće s elementima nadrealnog.

Ovisno o vlastitoj potrebi ili kontekstu zakona izložbenoga prostora, autorica mijenja fotografijama mjesto, uklanja par ili pridodaje drugi.

- Ove fotografije opstaju i ne opstaju u istim diptisima i triptisima, kaže autorica, čineći ovaj zadatak zauvijek otvorenim diskursom; to je vječno putovanje i nikad zatvorena cjelina, a opet smislena i razumljiva.

Maša Bajc (Čakovec, 1980.) izlagala je samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica više nagrada i priznanja, među ostalim i onih na svjetskim natječajima poput International Aperture Awards, PX3 - Prix de la Photographie Paris te International Photography Awards, a za 2012. godinu dobila je stipendiju Artist in Market Place njujorškog Bronx Museuma. Magistrirala je fotografiju na Rochester Institute of Technology u saveznoj državi New York. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter