Mašenka ostala bez šape, policija traži krivolovca

Udomiteljica Klementina Nadarević s macom Mašenkom
Udomiteljica Klementina Nadarević s macom Mašenkom

Mlada maca koja se prošlog mjeseca uhvatila u ilegalnu klopku pokraj šumskog puta nedaleko od sela Bakši kraj Pazina nedavno je pronašla svoj novi dom - u Zagrebu.

Na crnu je macu kasno poslijepodne 12. kolovoza naišao rekreativni šetač koji je pozvao pazinsku Udrugu za zaštitu životinja "Happy end" čiji su članovi odmah stigli na lokaciju.

- Zatekao nas je užasan prizor, mačka uhvaćena u zamku, otvorena rana na prednjoj nozi, puna crva… Pri svakom našem pokušaju da joj se približimo panično je divljala i trzala se, te smo se bojali da će se još više ozlijediti, kaže predsjednica udruge Mae Isaksson dodavši da su odmah pozvali policiju koja je ubrzo stigla u pratnji lokalnog lovca čijom su pomoći oslobodili mačku.

Stupicu zaplijenila policija

Stupicu je nakon očevida zaplijenila policija, a zanimljivo je da je na sebi imala oštrice da bi životinji nanijela veću ozljedu.

- Prestravljenu životinju odmah smo odveli u Vetcentar Poreč gdje joj je pružena hitna pomoć. Na veterinarskom stolu prilikom pregleda mačka se potpuno smirila i dopustila da joj veterinarka obrije dlaku, očisti ranu, da injekcije za bolove. Na žalost, nozi nije bilo spasa te joj je iduće jutro amputirana. Procjena veterinara je da je ovo stanje trajalo najmanje par dana, kaže Isakkson dodajući da je prilikom oporavka mačka dobila ime Mašenka te se "pretvorila u najmazniju macu na svijetu". Uskoro je udruga putem facebooka pronašla novi dom za macu Mašenku koja danas živi u jednom zagrebačkom stanu kod udomiteljice Klementine Nadarević.

- Unutar stana se normalno kreće, međutim, više nikad neće biti okretna kao zdrave mace, pa ne bi mogla pobjeći od psa ili obraniti se prilikom napada druge mačke.

Potraga za krivolovcem

- Kad sam vidjela Mašenku, to je bila ljubav na prvi pogled. Ona je divna maca, jako je velika maza, a to da nema nogu ni ne primijetim jer je jako spretna i zaigrana. Takvu zahvalnost i privrženost možeš osjetiti samo od bića koje spasiš i pružiš mu dom i brigu koju zaslužuje, kaže udomiteljica Klementina.

Iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave istarske potvrđuju nam da je obavljen policijski očevid te da policijski službenici još traže počinitelja.

- Je li krivolovac (jer stupice su zakonom zabranjene) postavio negdje još kakvu stupicu i koliko je životinja danima umiralo u agoniji, a da za njih nitko nije saznao, pitaju se u udruzi "Happy end" pohvalivši policiju da se vrlo ozbiljno pozabavila slučajem. Upozoravaju da je klopka bila postavljena pokraj šumskog puta kojeg mnogi vlasnici pasa koriste za istrčavanje, ali i djeca bez pratnje odraslih za vožnju biciklima, pa kažu da "ne mogu ni zamisliti scenarij da je neko znatiželjno dijete išlo prčkati po zamci". (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter