Masdar - grad ispod suncokreta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Masdar, zamišljeni grad u blizini Abu Dhabija, trebao bi se protezati na šest milijuna cetvornih metara. Njegov izgled trebao bi biti sinteza prošlosti, suvremenih ideja i futurizma. Grad ce biti opasan zidinama po uzoru na anticke gradove, funkcionirat ce na principu održivog razvoja, dok ce futurizam biti osiguran izgledom grada koji neodoljivo podsjeca na film "Peti element".

Nakon raspisivanja natjecaja na svjetskoj razini žiri sastavljen od renomiranih dizajnera i urbanista medu pristiglim rješenjima izabrao je dizajn koji je ponudila LAVA - Labaratorij vizionarske arhitekture. Njihova ideja urbanog centra osvojila je žiri divovskim pokretnim suncobranima koji ce funkcionirati po principu suncokreta jer ce pratiti sunce te po danu uvijek davati potreban hlad, a istodobno ce se u njima zdražavati toplina pa ce preko noci dok su zatvoreni otpuštati skupljenu toplinu. Princip suncobrana može se primijeniti svugdje i otvara nove mogucnosti života na otvorenom cak i u pustinjama.

Ovaj urbani centar trebao bi biti grad bez štetnih plinova i bez otpada, a sve u njemu ce biti pokretano na osnovi obnovljivih izvora energije. U gradu nece biti automobila i svi ce se kretati javnim prijevozom koji se krece po magnetu, a unutar kojeg ce biti posebni odjeljci pa ce svaki putnik moci otici na tocno željeno odredište unutar grada.

Jedan od osnivaca LAVA-e Chris Bosse istice da je projekt Masdar svjetski najprestižniji projekt s fokusom na dizajn koji se temelji na principu održivog razvoja. Ovo je grad buducnosti, refentna tocka za održivi razvoj urbanih sredina, smatra Bosse. Gradnja ce se odvijati kroz sedam precizno isplaniranih faza uz primjenu najnovije ekološki prihvatljive tehologije, a završetak se ocekuje 2016. godine. Cjelokupna investicija se procjenjuje na oko 20 milijarda dolara.


Podijeli: Facebook Twiter