Mascarelliju francuska nagrada za sliku godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svoj 84. rodendan, Bruno Mascarelli je u svom rovinjskom stanu u Grisiji primio pismo Instituta Francuske, u kojem ga obavještavaju da je prema propozicijama de l'Academie des Beaux- Arts, upravo on laureat i dobitnik nagrade "Delmas" za najznacajniju sliku u 2009. godini u Francuskoj.

Skroman po prirodi, radije ceka da o njemu govore djela nego li on sam. A djela je tijekom njegova života bilo napretek – od cuvenih lampiona koji i danas krase i osvjetljavaju rovinjsku rivu, preko fakata da je uz nekolicinu ondašnjih mladica i entuzijasta (uz casnu iznimku Zore Matic) bio jedan od osnivaca i danas najpoznatijih kulturnih hepeninga - Likovne kolonije i Grisie.

-Hvala na pitanju osjecam se dobro, baš kao jucer i prekjucer. U ovoj dobi biti ambiciozan i ocekivati nagrade ravno je patologiji. Još pocetkom sedamdesetih prošlog stoljeca, i otkvacio sam se i otkacio od nagrada. Opet, sasvim iskreno, dobiti priznanje za rad, nesumnjivo da godi, napose ako postanete svjesni da je netko ili više njih u vašim godinama, u vama i vašim djelima otkrio svježinu, mladost i ljepotu. To je istinski lijepo, i ja sam živi dokaz da se to odista i dogodilo. Ne treba zanemariti ni cinjenicu da je nagrada dobivena baš na moj 84. rodendan, na dan kad si zbog bremena vremena sjetan i pomalo tužan. Stoga je i ova rodendanska cestitka struke, za mene u najmanju ruku htio ja to ili ne bila uzbudujuca i na neki radno-poslovni nacin okrepljujuce, kaže nam akademski slikar Bruno Mascarelli, upitan koliko ga nagrada razveselila.

Usprkos tomu što je slikarstvo, danas palo na najniže grane, što je umjetnost izgubila mecene i što se slike kupuju (ako se vec to i cini) po boji namještaja, Bruno Mascarelli ne odustaje. "Slikati i stvarati za mene znaci živjeti. Radim puno jer sam sa sobom sklopio samoubilacki ugovor i ritam. Volim slikati nocu, sam i u tišini." U ono gluho doba noci kada grad i njegovi stanovnici spavaju, neometan šumovima, mirisima i pitanjima kroz škure njegovog rovinjskog stana dopire svjetlost. Da, Bruno je u Rovinju dobro znaju njegovi susjedi i prijatelji.

Na pitanje što bi porucio mladim slikarima jednostavno veli - budite svoji. "Istražujte sebe sama i dajte se bez zadrške. Zaboraviti na reflektore i aplauz i shvatite kako kultura (više) nije u modi i kako to ona ne može i ne smije biti jer je ona sama po sebi avangarda. U trenutku kada i postignete aplauz znaci da je kultura mrtva", kaže veliki i uvijek samo svoj, rovinjski, pariški i svjetski slikar- Bruno Mascarelli.


Podijeli: Facebook Twiter