Mascarelli u galeriji Adris

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskoj galeriji Adris, u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba, otvorena je izložba slika Bruna Mascarellija, autora koji je snagom svojih djela pokazao da umjetnost ne poznaje granice, bilo da je rijec o geografskim, umjetnim ili umnim barijerama.

Mascarelli, koji je roden u Sarajevu, a diplomirao na zagrebackoj Akademiji likovnih umjetnosti, za mjesto svog boravka odbrao je Rovinj. A iz Rovinja put ga vodi u svijet u kojem najveci dio vremena provodi u Parizu.

- Teško je biti i s ove i s one strane horizonta, u ovom i onom svijetu. Samo najvecima i najboljima kao što je Bruno Mascarelli to polazi za rukom. Njegova je umjetnost i danas, baš kao što je bila prije više desetljeca, kada je pocetkom pedesetih prošlog stoljeca došao u Rovinj, socna, vitalna i mlada. Postavlja se pitanje kako je umjetnost mlada, a njen autor star covjek? Odgovor leži u tome što se kroz umjetnost i rad Mascarelli pomladuje i u cinjenici što posjeduje sposobnost evociranja, rekao je povjesnicar umjetnosti Igor Zidic na otvorenju Mascarellijeve izložbe.



- Mascarelli se kroz vrijeme šece nonšalantno, a prostor mu postaje jedan i jedinstven. Geografski prostor definira kao vlastiti na nacin da ga barijere ne zanimaju niti omeduju. On je covjek koji pripada i ovdje i svugdje, i gdje god da dode, on biva svoj. Istovremeno, i svijet ga objerucke prima, rekao je Zidic.

Izložba slika Bruna Mascarellija koja obuhvaca njegove najranije radove poput "Djevojcice s Kozale" iz 1948. godine, "Polja u Kuvima" iz 1949., famoznog "Vrtuljka" ili "Kuce u Trnju", pa sve do "Tarske uvale" (1982.), "Plavog srca" (1990.) i slike "Punta Vasco" iz 2009. godine u Adrisovoj galeriji može se razgledati do konca kolovoza.

Otvorenju izložbe, koja je uprilicena na desetu obljetnicu djelovanja Adrisove galerije u Rovinju, prethodio je nastup udaraljkaša Petra Curica. Za ovu je prigodu Curic izveo skladbu "Blues for Gilbert" te njegovo glazbeno videnje jednog od Mascarellijevih gradova života i stvaranja, koju je nazvao "Pariška razglednica". (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter