Masakrirane stotine slonova u Mozambiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je udruga za zaštitu okoliša WWF pokrenula prebrojavanje slonova iz zraka u Mozambiku, u četvrtak je oglasila uzbunu zbog desetkovanja te vrste, prije sljedećeg sastanka u Ženevi.

Od 480 do 900 slonova je ubijeno na sjeveru Mozambiku između 2011. i 2013. prema prebrojavanju iz zraka. "Nužna je hitna međunarodna akcija", zauzima se WWF u priopćenju nakon što se godinama upozoravalo na Mozambik zbog loše zaštite faune.

U nacionalnom parku Quirimbas blizu polovica slonova prebrojanih iz zraka krajem 2013. je bila ubijena, ističe WWF.

Prema upravi parka, 80 posto slonova ubijenih u Quirimbasu su mladi, manje oprezni slonovi. "Trgovina bjelokosti cvate. Svi ju žele imati", objasnio je dužnosnik uprave parka Chande Baldeu.

Bjelokost se lokalno prodaje za 50 dolara po kilogramu posrednicima, ili za 500 dolara po kljovi.

Prema WWF-u Mozambik je jedan do centara masakra slonova i tranzita bjelokosti u Africi. U Ženevi će u srpnju biti održan sastanak o trgovini bjelokosti u sklopu Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta.

Vlasti Maputa su godinama upozoravane, ali krivolov se do nedavno nije smatrao kaznenim djelom. Prema novom zakonu usvojenom 24. travnja krivolov se kažnjava zatvorom i visokim globama.

WWF smatra da se treba boriti protiv dubokih razloga krivolova, poput slabog nadzora, propusnih granica, korupcije, nedostatne institucionalne koordinacije, zakonodavstva, sukoba između slonova i lokalnog stanovništva te nedostatnog uvažavanja divlje faune. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter