Masakr u rudniku šokirao Južnu Afriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najkrvavijoj sigurnosnoj operaciji od završetka vladavine bijelaca u Južnoafričkoj Republici policija je ubila više od 30 rudara koji su štrajkali, a mediji su u petak prenijeli snimke pokolja i podsjetili na rasističku prošlost te zemlje.

Nakon više od 12 sati šutnje oglasio se ministar unutarnjih poslova Nathi Mthethwa koji je potvrdio da je najmanje 30 rudara poginulo kada je policija pokušala rastjerati 3.000 štrajkaša, naoružanih mačetama i štapovima, kod rudnika platine Lonmin de Marikana. Mediji su objavili da je ubijeno najmanje 36 štrajkaša.

- Puno ljudi je ozlijeđeno i brojke rastu, rekao je ministar Mthethwa u intervjuu za Talk Radio 702.

Novinski naslovi su vrištali "Krvoproliće", "Polje smrti" i "Pokolj u rudniku" i bili su popraćeni fotografijama do zuba naoružanih policijskih časnika, bijelaca i crnaca, koji prolaze pored krvavih tijela crnaca koja leže u prašini.

Novine Sowetan pitaju se u uvodniku je li se išta promijenilo od 1994. kada je Nelson Mandela okončao tri stoljeća dominacije bijelaca i postao prvim crnim predsjednikom JAR-a. "To se i prije događalo u ovoj zemlji gdje je režim apartheida tretirao crnce kao objekte", pišu novine.

Iako su rudari u Marikani tražili ogromni rast plaća, glavni problem leži u sukobu dvaju rudarskih sindikata - novog AMCU-a i NUM-a, koji je bliski saveznik vladajuće stranke ANC i dominira već 25 godina. Neovisni politički analitičar Nic Borain rekao je da su NUM-u ti štrajkaši predstavljali prijetnju.

Predsjednik JAR-a Jacob Zuma izjavio je da je šokiran i zaprepašten tim nasiljem, ali nije komentirao ponašanje policije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter