Masakr 500 slonova u nacionalnom parku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 500 slonova ubili su od sijecnja u nacionalnom parku Bouba Ndjidda, na sjeveru Kameruna, sudanske i cadske lovokradice, izjavio je u nedjelju upravitelj turistickog centra tog rezervata osporavajuci brojke vlastiju.

"Mi svi koji radimo u parku jednoglasno smatramo da je ubijeno više od 500 slonova", kazao je Paul Bour, direktor turistickog centra parka.  "Osim toga ljudi izvješcuju da su im lovokradice spominjali 650 ubijenih slonova. Ta mi se brojka cini vjerojatnom", naglasio je on.

"Postoji nacin da se sazna tocna brojka ubijenih slonova kad bi to administracija željela, no vidljivo je da se želi umanjiti širina pokolja", nastavio je on. Vlada je ustvrdila brojku od "128 ubijenih slonova" dok uprava parka govori o "više od 480".

"Na razini parka stanje se malo smirilo. Zna se da su lovokradice krenuli prema jugoistoku parka u pravcu granice s Centralnoafrickom Republikom i Cadom", izvijestio je Bour.  "Lovokradice su organizirani kao vojska. Dobro su opremljeni. U stanju su vojno se oduprijeti kamerunskim snagama", ocijenio je on.

Kamerunski vojnik ubijen je 8. ožujka cime broj mrtvih od trenutka rasporedivanja vojske pocetkom ožujka iznosi tri (dva vojnika i jedan lovokradica), prema informacijama vlasti.  "Vojne snage stigle su prekasno i u premalom broju da bi se spasila vecina slonova u parku", kazala je u cetvrtak Natasha Kofoworola Quist, predstavnica Zaklade World Wildlife (WWF) za Centralnu Afriku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter