Maša po starinski - tradicija živi

Ženski zbor Lavanda iz Novigrada
Ženski zbor Lavanda iz Novigrada

Šesta smotra starocrkvenog pučkog pjevanja "Maša po starinski" okupila je u nedjelju na mjesnom placu u Svetom Petru u Šumi devet zborova i vokalnih skupina iz Istre, Kvarnera i Zagreba, koje je odabrao umjetnički direktor ove manifestacije Bruno Krajcar.

Cilj kojemu ova smotra već šest godina teži, i sve uspješnije ga postiže je, kako je više puta naglasio voditelj programa Viktor Prenc, spasiti od zaborava drevne autohtone glazbene forme i osebujan arhaični jezik kojim se te pjesme pjevaju te prenijeti tu tradiciju na mlade i održati ju živom. Veliki broj takvih pjesama i njihovih tekstova zapisan je u starim pjesmaricama, ali mnogo ovakvog glazbenog materijala postoji samo u memoriji onih koju tu glazbu njeguju.

Različite se forme starocrkvenog pjevanja njeguju u župnim zborovima, u vokalnim skupinama i klapama, u folklornim društvima, pa i kod pojedinaca, a presjek svih njih mogao se vidjeti u nedjelju u Svetom Petru u Šumi.

Crkveni zbor župe Sv. Stjepana iz Dobrinja na otoku Krku tako je najprije pjevao na misi u supetarskoj župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla, koju je predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. Glagoljaško pjevanje je tradicija koja na Krku živi već šest stoljeća, a ovakve se mise u dobrinjskoj crkvi pjevaju svake druge nedjelje. Dobrinjski zbor nastupio je i u završnom dijelu zajedničkog koncerta nakon mise.

Mladi dobrinjski sopci su mantinjadom i otvorili završni večernji dio smotre. Prvi je, nakon mantinjade, na pozornicu izašao domaći, supetarski župski zbor kojim je ravnao Mauricio Zović i izveo dvije pjesme. Kako izgleda izvođenje sakralnih pjesama u paru, "na tanko i debelo", pokazali su najprije Noel Šuran i Vinko Zidarić s dva napjeva iz Lindara, a kasnije se Šuranu u drugoj duetnoj izvedbi pridružio Zoran Karlić iz Potpićna.

Iz južne Istre došle su dvije skupine: zbor župe Krista Spasitelja iz pulskog Velog Vrha pod ravnanjem Petra Bankovića, te župni zbor crkve Sv. Martina iz Ližnjana kojim je dirigirala Edit Doblanović.  Vokalna skupina Lavanda iz Novigrada pod ravnanjem Branislava Ostojića izvela je pjesmu iz staroslavenske crkvene tradicije "I na zemlje", a članice Lavande Anica Matejčić i Snježana Kulišić u duetu su otpjevale narodni sakralni napjev "O Marijo" iz sela Semić kod Lupoglava.

Vrlo je zanimljiv bio nastup ženske vokalne skupine Pro Anima iz Zagreba, koja postoji svega šest mjeseci, a na ovoj je smotri predstavila svoje interpretacije sakralnih napjeva s otoka Murtera i Hvara. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter