Maša Jerin na celu sindikata novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maša Jerin nova je povjerenica podružnice Sindikata novinara u Glasu Istre. Jerin je medu sobom izabralo peteroclano povjerenstvo u kojem su i Noel Mirkovic, Dubravka Blaško, Mate Curic i Paulo Gregorovic. Novo sindikalno rukovodstvo, s mandatom od cetiri godine, izabrali su clanovi podružnice na sinoc održanoj redovnoj izbornoj skupštini u selu Bani kraj Pazina. Glasalo je 69 od ukupno 119 clanova, a novo povjerenstvo izabrano je s jednim suzdržanim glasom.

Kao prvu aktivnost Jerin je najavila nastavak netom zapocetih pregovora o novom kolektivnom ugovoru s novim poslodavcem, ali i razmatranje mogucnosti sindikalnih akcija upozorenja, ukljucujuci i štrajk, s obzirom na jednostrano smanjivanje radnickih prava i placa zaposlenika u Glasu Istre novine, tvrtki koja je nedavno nastavila nakladnicku djelatnost Glasa Istre d.o.o. opterecenog velikim dugovanjima i dubiozama u poslovanju.



O potonjem se neizbježno raspravljalo i u izvještajnom djelu skupštine u kojem je o radu u proteklom mandatu govorio dosadašnji povjerenik Bojan Žižovic.

"S bivšom Upravom nije bilo posebnih problema u komunikaciji i treba priznati da je pokojni ?ani Bažon nastojao poštivati prava iz našeg kolektivnog ugovora. Uglavnom smo u pregovorima pokušavali doci do kompromisa. Ono što se nedavno dogodilo najgore je: Glas Istre d.o.o. je propao, ili mu uskoro slijedi stecaj, a novi je poslodavac, Albert Faggian, najavio prelazak u novu firmu Glas Istre novine d.o.o. bez naših prava. Tek na upozorenja naše odvjetnice da krši zakon prihvatio je i prijenos kolektivnog ugovora, ali ga je odmah i otkazao i zaposlenicima ponudio nove, nepovoljnije ugovore o radu, a place je jednostrano smanjio bez obzira što je kolektivni ugovor još na snazi barem do 1. lipnja. Sindikat je za svoje clanove osigurao pravnu zaštitu i pokrenute su sudske tužbe za koje ocekujemo da ce biti riješene u našu korist.

Odbili smo prijedlog da nam se razlika smanjenih placa, bez kamata, isplati do kraja 2012., te da 1. lipnja stupe na snagu novi ugovori, a da time prestaje naše pravo na tužbe. Najnoviji jednostrani potez Uprave, bez ikakvog objašnjenja sindikatu, bilo je još vece smanjenje posljednje place, nekim zaposlenicima i za ukupno 40 posto, tako da razmatramo imamo li zakonskih osnova za pokretanje štrajka", kazao je Žižovic rekavši da je novinarska placa u Glasu Istre oko pet tisuca kuna.

Inace, dosadašnji je povjerenik odbio kandidaturu za još jedan mandat, što zbog opsežnosti posla, što zato jer je vecina clanstva odustala od prošlomjesecnog javnog prosvjeda upozorenja nakon što ga je gotovo unisono najavila. "Nije mi drago što prekidam funkciju u ovo vrijeme jer situacija za novo sindikalno rukovodstvo nije dobra i morat cemo pokazati veliku solidarnost u nastavku pregovora s poslodavcem. Nažalost, u novom d.o.o. ostala je na celu prakticki ista uprava, isti ljudi koji su staru firmu doveli u bankrot i sad nam i dalje kroje sudbinu", rekao je Žižovic.

U raspravi clanova bilo je, zbog osjetno smanjenih bušta, više zahtjeva da se nekim oblikom štrajka pritisne Uprava. Razloge novom rezanju placa koje je poslodavac naveo na sastanku uredivackog kolegija prenio je sindikalnom clanstvu Mario Rosanda rekavši da je do toga došlo jer je i novoj tvrtki - Glas Istre novine - prijetila blokada zbog duga od pet milijuna kuna Hrvatskoj poštanskoj banci za koji, navodno, nova Uprava nije znala.

Mate Curic je upozorio da ponašanje poslodavca u stilu "dat cu placu ako mi se svidi" ne implicira samo poslušnost zaposlenika-novinara nego predstavlja i politicki pritisak te smatra da bi se novinari kao redakcija trebali oduprijeti "pa i tako da kažu da sutra nema novina iz moralnih, etickih razloga jer Glas Istre ovog momenta nije vjerodostojan".


Podijeli: Facebook Twiter