Mas sazvao prijevremene izbore u Kataloniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnik katalonske vlade, umjereni nacionalist Artur Mas sazvao je u utorak regionalne prijevremene izbore za 25. studenoga, dok u toj regiji sjeveroistoka jača autonomaško raspoloženje kao odgovor na krizu u državi.

"Odlučio sam sazvati izbore za nedjelju 25. studenoga", rekao je Artur Mas na katalonskom jeziku na početku političke rasprave pred regionalnim parlamentom.

"Treba riskirati i poduzeti konkretne akcije u ovom izvanrednom trenutku", dodao je, govoreći o prosvjedu milijun i pol ljudi na ulicama Barcelone 11. rujna i njihovo traženje neovisnosti.
 
"Vrijeme je da se Katalonija posluži svojim pravom na samoodređenje", rekao je Mas. "Ne trebamo dokazivati tko smo. Želimo jednake instrumente kao i druge nacije za očuvanje naše kolektivnog identiteta", dodao je.

Prošlog četvrtka je Mas nakon susreta Rajoyom optužio Španjolsku da je "propustila povijesnu priliku kada je odbila pregovarati o proračunskoj autonomiji za njegovu regiju".

U utorak ujutro španjolska vlada je upozorila na veliku nestabilnost koju izazivaju autonomaške debate i napetosti u Kataloniji. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter