Maružin: Bili smo i jesmo rock bend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga sezona Glazbenih susreta srijedom u organizaciji istarske podružnice Hrvatske glazbene unije u MMC-u Luka pocela je predstavljanjem novog spota Gustafa "Budi moj brod" i razgovorom s Edijem Maružinom koji je vodila Nataša Petric Tasha.

Predstavila je Maružina kao autora glazbe i tekstova. "Poistovjecivanje mene i Gustafa je velika nepravda prema drugima u bendu", prijateljski ju je upozorio. Dok je trajao razgovor, prisutni su mogli degustirati vina.

Zadnji su album "Chupacabra" objavili prošle godine, a s njega su do sada skinuta tri singla. Uz "Sanjati cemo žuto" i "Budi moj brod", tu je bio još i "Dvi zvizde" koji je najmanje eksponiran pa su ga zato prikazali i u Luci, prije no što je na red došao novi spot.

"Budi moj brod"
snimljen je na turneji po Italiji i Francuskoj, a iza kamere je stajao Radislav Jovanov Gonzo koji je na koncertima znao zasvirati udaraljke. Za razliku od mracne i spore "Dvi zvizde" koje su vecinom snimljene u jednoj prostoriji, novim spotom dominiraju eksterijeri te se osuncani kadrovi brzo mijenjaju jedan za drugim, u ritmu pjesme.

"Budi moj brod" trebao je biti prvi singl jer je imao taj potencijal pravog hita, no onda su uslijedila mijenjanja i nadosnimavanja pjesme pa se od toga odustalo.

Gustafi su 2008. dobili Porina za "F.F." kao najbolji rock album što su neki kritizirali te je Tasha zamolila Maružina za komentar. Maružin je tu potpuno skinuo rukavice: "Nabijem ih sve na k… Bili smo i jesmo rock bend", odgovorio je bez susprezanja.

Tasha se prisjetila pocetaka, od osnivanja i prve ploce "V", koja nije bila i njihov prvi album jer su prve albume objavili na kazetama. Covjek koji ih je tada vrlo cijenio bio je i Milan Mladenovic, voda Ekatarine Velike, koji je producirao "V".

Jedno od pitanja odnosilo se na njihov rad na novom projektu Edija Cukerica koji sprema album s obradama pjesama Sergia Endriga. Maružin je samo kratko odgovorio da još nisu snimili pjesmu koju su trebali te je samoinicijativno poželio privesti razgovor kraju. Tada je Tasha izvukla svoj adut iz rukava.

"Nemam zadnji album Gustafa, ali imam ovaj", rekla je i pokazala plocu "V", za što je zaradila pljesak prisutnih. Ovaj je album u vinilnom izdanju pravi raritet koji je nekad na tržištu dostizao cijenu i od tri tisuce kuna. Danas mu je cijena pala, ali kolekcionari su spremni za njega izdvojiti nekoliko stotina kuna, potvrdio nam je Maružin.


Podijeli: Facebook Twiter