Marušići: Veselo i slasno na finalu Luganigade

Roberto i Mauro Makovac, Mauro Vežnaver i David Šav s bujskim gradonačelnikom Edijem Andreašićem
Roberto i Mauro Makovac, Mauro Vežnaver i David Šav s bujskim gradonačelnikom Edijem Andreašićem

Najbolje domaće kobasice na Bujštini ove je godine napravio Mauro Vežnaver iz Buja. Uvjerljivom pobjedniku 22. luganigade, popularne marušićanske manifestacije koja promovira taj istarski specijalitet, prijelazni je pehar uručio gradonačelnik Edi Andreašić. Sretni su bili i dobitnici srebrne i brončane plakete, Roberto Makovac i njegov 11-godišnji sin te vrijedni pomoćnik Mauro iz Soši kraj Umaga, i domaćin David Šav. Četvrto mjesto zauzeo je Vlado Marušić iz Marušići, a peto Edi Šaina iz Buja.

- Nema nikakovih tajni, samo se treba držati starega recepta koji je u našoj familiji već jako, jako dugo, a uz male varijacije ga svi u Istri znaju. U meso sam dobro umiša sol, papar, česan, ružmarin i vino mojega sugrađana Irenea Celege, napunija criva i kobasice sušija na šufitu, uz smijeh nam priča Mauro, isprekidan brojnim tapšanjima po ramenu i čestitkama prijatelja, poznanika, drugih luganigara i sladokusaca.  

Veliko finale, održano sinoć u Domu kulture, okupilo je brojne posjetitelje iz Istre, Primorja pa i obližnje Slovenije i Italije. Nadmetalo se deset luganigara. Na nizu ranije održanih manjih natjecanja izabrano ih je više, ali "kobasice jednostavno nisu izdržale", doznajemo od organizatora. Ča im se to dogodilo? U međuvremenu su završile u padeli ili na kruhu pa više nije bilo uzoraka za glavnu Luganigadu!

Pod šiframa skrivenih osam dobro osušenih i dvije friškije luganige spečene u ognjišću pažljivo je ocjenjivalo 20-ak članova žirija - gurmana, kulturnjaka, novinara, političara i drugih javnih djelatnika. Vodili su računa o izgledu i mirisu, ali je u prvom planu bio okus. Rezultati su zapisani i zbrojeni na velikoj ploči. Napeto iščekivanje ublaženo je pjesmom klape Kornarija.

Nešto ranije je sličnom ceremonijom zaključena četvrta Kroštulada. Izloženi su i ocijenjeni kroštuli 20 domaćica s Bujštine, najbrojnijih dosad. Za samo jedan bod pobjedu je odnijela Rozita Marušić iz Marušići, nagrađena prijelaznim peharom - skulpturom Zlatni kroštul koju je izradio Dejvid Đurđević, mikserom i simpatičnom, prigodno ilustriranom travešom. Drugo mjesto pripalo je Orneli Škerlić iz Oskoruša, treće i četvrto, s jednakim brojem bodova, kćerki i mami - Orjeti Marušić iz Kava i Nerini Šav iz Marušići, a peto još jednoj domaćinki, Lučani Marušić.

Teta Rozita nije popustila i otkrila svoj recept, ali je priznala da kroštule radi od malih nogu te je dugo isprobavala i usavršavala omjer sastojaka, oblikovanje i friganje.

I dok su se u prostorijama na katu odvijala ocjenjivanja i proglašenja pobjednika, u prizemlju, u "sali puli ognjišća" nešto se kuhalo. Slasnu fritaju od 150 jaja i tri kilograma kobasica, začinjenu solju, paprom, bijelim vinom i maslinovim uljem pripremili su talentirani učenik Gospodarske škole Buje Mauricio Altin i njegov učitelj Branko Krizmanić, uz superviziju kuhara Marina Maretića i sudionika TV-showa MasterChef Roberta Predraga Žmirea.

Veliko je društvo tu jelo, družilo se, a poneko je i zaplesao uz veselu muziku svirci iz Kulturno-umjetničkog i sportskog društva Bratstvo s prijateljima. Obiteljska atmosfera i srdačni domaćini među glavnim su adutima nekadašnje fešte za malobrojne mještane, koja je prerasla u nezaobilaznu gastronomsko-turističku manifestaciju u kalendaru zimskih događanja Bujštine. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter