Marušići: Kulinarski troboj uvertira u 21. luganigadu

Priprema jela s kobasicama (Luka JELAVIĆ)
Priprema jela s kobasicama (Luka JELAVIĆ)

Izvrsna uvertira u 21. luganigadu - feštu istarskih domaćih kobasica u Marušićima bio je sinoćnji kulinarski troboj u spravljanju jela od luganiga. U konobi Atelier kuhače su ukrstile domaćice predvođene Robertom Hrobat i predstavnice konoba Malo Selo iz Fratrije i Rino iz Momjana, Neda Marušić i Tinka Prelac.

Prema odluci gostiju Ateliera, među kojima su bili bujski gradonačelnik Edi Andreašić, direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević, gastronomski kritičar i predsjednik Hrvatskog sommelier kuba Franko Lukež, sudionica TV showa Masterchef Srđana Jevtić i predstavnici medija, najbolje su bile domaće taljatele sa šugom od kobasica i biži konobe Atelier.

U vrlo tijesnoj utrci, u kojoj je odlučivalo svega nekoliko glasova, drugo je mjesto pripalo joti s kobasicama Malog Sela, a treće kobasicama u refošku i ječmu s keljom kao prilogom konobe Rino. Priznanja su uručili gradonačelnik Buja, predsjednik Mjesnog odbora Marušići Valter Marušić i direktor bujske Turističke zajednice Valter Bassanese.

Uz hvaljena jela u kojima su glavni sastojak bile doista odlične kobasice pripremljene na tradicijski način, s pravim omjerom mesnatog i masnog dijela te sušene na pravi način, okupljeni su imali prigodu uživati u kvalitetnim vinima i vrhunskim ekstradjevičanskim maslinovim uljima nagrađivanih proizvođača - vinara Duilija Zigantea iz Kostanjevice i maslinara Franca Basiaca iz Buja.

Mnoge je ugodno iznenadilo kako su se istarske luganige skladno uklopile u tijesto za domaći kruh iz Malog Sela, a slatko osvježenje za kraj, tiramisu sa šumskim voćem, stiglo je iz kuhinje Ateliera. Obiteljski je ugođaj glazbom začinio duo Dante i Anita.

- Jednostavno slijedimo tragove naših nona. Kad je, kao danas, burno i jako hladno, najugodnije je zavući se u topli prostor i uživati u kobasicama koje su tada najbolja ekspresija ljepote života u Istri. Predstavljena su nam tri jako dobra pjata, sve su luganige bile stvarno dobre, a mašta s kojom su jela pripremljena pokazuje da ima još puno prostora za diversificiranje i valoriziranje istarskih domaćih kobasica u gastronomskom smislu, rekao je Denis Ivošević. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter