Marušićev glazbeni dragulj

Dario Marušić (arhiva, K. F)
Dario Marušić (arhiva, K. F)

U posvemašnjoj medijskoj tišini, izvan i iznad uskih komercijalno-zabavljačkih okvira, jedinstveni istarski glazbenik, etnomuzikolog, multiinstrumentalist i pasionirani istraživač istarske tradicijske glazbe Dario Marušić, vođa kultnog sastava Istranova ranih 80-ih, nedavno je sa suradnicima, u projektu pod nazivom IstradMarusic, objavio sjajan album koji se u cijelosti može poslušati na njegovoj web stranici wwwdariomarusic.com. Album je objavila mala slovenska kuća Celinka.

Snimljeno na vrlo visokoj produkcijskoj razini, raritetno je to blago puno topline, vrckavosti, instrumentalne kreativnosti, dirljivih ljubavnih tradicijskih pjesama, snažnih dvoglasja preuzetih iz narodnog naslijeđa od Galižane do Buja i Ćićarije, ali i duhovitih satiričnih društveno-političkih uvida u pet autorskih Marušićevih pjesama.

U tom pravcu sve nadvisuje fenomenalna zadnja,15. hit pjesma na albumu "Yorasik park" koja, provjerili smo, osvaja na prvu i one koji nisu upoznati s Marušićevim djelom, niti razumiju zgusnut multijezični izraz obogaćen k tome lokalnim dijalektom.

Na albumu, uz Darija na brojnim instrumentima, sviraju još i Goran Farkaš, Gorast Radojevič, Saša Farkaš, Ljuban Rajić i Rachelle Colombo. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter