Marušićani pripremaju najbolje kobasice

U finale je ušlo 14 kobasica
U finale je ušlo 14 kobasica

Dvadeset i prva Luganigada, festival i natjecanje u pripremanju istarskih kobasica (luganiga), bila je u znaku domaćina. Naime, među 14 kobasica koje su se našle u finalnom natjecanju, 25 degustatora i ocjenjivača najviše ocjene dalo je onoj koju je pripremio Vladimir Miro Marušić, drugi je bio njegov brat Dante, treće mjesto pripalo je Davidu Šavu, dok je četvrti bio Renato Marušić - svi iz Marušića.

Svi su oni i ranijih godina bili pobjednici ili među najboljima. Natjecanje u Marušićima održano je nakon nekoliko izlučnih lokalnih nadmetanja (Grožnjan, Oprtalj, Buje, Marušići, Krasica, Oskoruš…) u pripremanju istarskih kobasica na tradicijski način. U završnom natjecanju sve prispjele kobasice vrednovane su ocjenama od 1 do 5, a ove godine u ocjenjivanju nisu sudjelovali i sami proizvođači, kao ranije. Proizvođači kobasica su zadovoljni kvalitetom, što su potvrdili i mnogi ocjenjivači degustatori, pa su bile male razlike u ocjenama kvalitete.

Kobasice su se mogle degustirati i kupiti i treći dan smotre, uz jela s kobasicama u glavnoj ulozi, kao što je to bilo prve večeri, kada su se u pripremanju jela s kobasicama natjecale konobe. Pobijedila je konoba Atelier iz Marušića.

I ovogodišnja Luganigada popraćena je i drugim sadržajima. Za sve goste pripremljena je megafritaja s kobasicama, koju su spravili finalisti showa MasterChef iz 2011. Srđana Jevtić i Robert Žmire. S kobasicama se dobro sljubljivalo i domaće vino, sve uz glazbu lokalnih svirača.

I dok se muški dio gostiju uglavnom bavio kobasicama, ženski dio bio je usmjeren prema trećoj Kroštuladi, natjecanju u pripremanju kroštula. Sudjelovalo je 16 domaćica, koje su uz nekoliko gostiju ocjenjivale sve ponuđene kroštule. Prvo je mjesto ove godine osvojila Mira Jurišević (Kave), druga je bila Rita Ivančić (Kremenje), a treća Bruna Žužek (Marušići).

Marušićansku Luganigadu i ove su godine organizirali Mjesni odbor i KUSD Bratstvo Marušići, uz potporu TZ-a i POU-a Buje te uz pokroviteljstvo Grada Buja. (piše i snimio L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter