Martinjske fešte u središnjoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadolazeći blagdan svetog Martina uz koji se često vezuje i svetkovina Martinja posvećena vinu obilježit će se na više mjesta u središnjoj Istri. Najpoznatije martinjsko događanje u ovom dijelu Istre odvijat će se ovu subotu u Bermu, gdje je blagdan zaštitnika sv. Martina i blagdan beramske župe.

Prema višedesetljetnoj tradiciji, na kraju blagdanske mise u beramskoj župnoj crkvi blagoslovit će se brente s mladim vinom iz svih beramskih konoba, koje će se zatim pred crkvom ponuditi na kušanje svim uzvanicima. Nakon mise u šatoru na malonogometnom igralištu održat će se koncert "Rokajmo za Martina #6" na kome će nastupiti pazinska skupina Blues Train te sastav Big Wave iz Rovinja.

Vinarija Matijašić u zaselku Pekasi u Zamaskom Dolu u subotu organizira tradicionalni Martinja fest. Vinarija je za posjetitelje otvorena od 10 sati, a navečer u 20 sati počinje zabavni program na kome će nastupiti grupa Paljarica, Koktelsi, Alen Vitasović te Majda Šušelj Tara. U 22 sata slijedi ceremonija krštenja mladog vina, te promocija knjige vlasnika vinarije Darka Matijašića o vinogradarstvu i vinarstvu.

Martinjsku feštu u subotu priređuje i vinarija Castle Belaj, smještena u drevnom ladanjskom dvorcu Belaj nedaleko Paza u općini Cerovlje. Uz cjelodnevno kušanje vina i rakija, od 15 sati pripremaju se i nude janjetina i odojak s ražnja, zabavni program od 18 sati predvodi Super Cover Band iz Rijeke, a od 22 sata nastupa Ribalta band.

Martinjski je vikend ujedno i drugi vikend ovogodišnjih Dana otvorenih vrata agroturizama Istre, kada će 14 uključenih agroturizama širom Istre goste također dočekivati u martinjskom ozračju. (D. ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter