Martinje: Upozorenja policije urodila plodom

Svima se pokazalo nula promila (M. SARDELIN)
Svima se pokazalo nula promila (M. SARDELIN)

Unatoč Martinju, čini se da si vozači na Bujštini nisu dali oduška posegnuti za dobrom kapljicom budući da patrola s kojom smo bili u akciji do jedan sat ujutro nije zatekla niti jednu osobu za volanom u alkoholiziranom stanju, štoviše nisu nikome izmjerili ni manje od 0,5 promila. Tradicionalnu akciju s policijom započeli smo u bujskoj Policijskoj postaji na brifingu s pomoćnikom zapovjednika Marijom Pirklom koji je precizirao punktove koji će se obilaziti i cilj akcije - zaustaviti vozače u alkoholiziranom stanju te ih spriječiti da nastave vožnju.

I Slovenci pozivaju taksiste

Naša prva točka, oko 22.30 sati, bila je u Plovaniji gdje je sjecište cesta za Buje, Kaštel, Umag i Sloveniju te je uvijek gust promet. Prvu je policija zaustavila vozačicu u automobilu pulskih oznaka koja nije imala kod sebe vozačku dozvolu. Iako je dreger pokazao 0 promila, zbog zaboravljivosti izrečena joj je kazna od 300 kuna, odnosno upola manje ako plati u roku. Nula promila utvrđeno je potom i kod nekoliko vozača sa slovenskim tablicama koji su u vozilima imali i svu potrebnu opremu. Jedan Slovenac nam je kazao da je i u Sloveniji u tijeku opsežna policijska akcija istog tipa i da vjerojatno vozači ne žele riskirati velike novčane kazne i gubitak vozačke dozvole.

Nakon što se izredalo desetak vozila, što naših što stranih, promijenili smo poziciju. I u Kaštelu, prema pomalo već dosadnom scenariju, policija je zaustavljala vozila i davala vozačima dreger na puhanje. Policajci s kojima smo cijelo vrijeme proveli na hladnoći kažu da se medijsko upozorenje o akciji isplatilo i da su vozači koji popiju odlučili ne sjesti za volan. Gotovo je postalo uobičajeno da se nakon proslave Martinja pozove taksi, a isto je i sa slovenskim državljanima koji dolaze kod nas slaviti. Pozovu taksi iz Slovenije i uz malo veći trošak sigurno stignu do kuće, bez kazne i, što je najvažnije, bez prometne nesreće.

Kumovala i financijska situacija

- Ohrabrujuće je vidjeti da su vozači vrlo ozbiljno shvatili najavljenu akciju i da za volan ne sjedaju pod utjecajem alkohola. Time se umanjuje broj prometnih nesreća i stradalih osoba. Ipak, tu smo na cesti, da nas vozači vide i da odustanu od kršenja prometnih propisa. Vjerojatno na sve utječe i financijska situacija koja je mnoge prikovala u kući, kažu nam policajci. Valja pričekati cjelovit izvještaj PU istarske i vidjeti je li tako mirno bilo i u ostatku Istre. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter