Martinje bez nesreca, ali s pijanima pa i uhicenima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc Martinju, akcija pulske prometne policije, od 23 sata u subotu do 7 sati u nedjelju, pokazala je da je na cijelom pulskom podrucju od ukupno 56 kontroliranih vozila i vozaca evidentirano svega njih 15 pod utjecajem alkohola, kao i mali broj prometnih prekršaja. Dvije su osobe odvedene na triježnjenje, od kojih je jedna uhicena, dva su vozaca vozila u suprotnom smjeru, a jedan je upravljao tehnicki neispravnim vozilom.

Akcija je pocela u Postaji prometne policije Pula, u Tršcanskoj ulici. S Lupetinom smo krenuli do prvog odredišta, u Svetvincenat, gdje se uz alkoholiziranost vozaca kontrolirala i brzina kretanja vozila. No, u tu prvu zasjedu nije nitko upao, svi su uredno napuhali nula ili nešto sitno više, ali uvijek debelo ispod 0,50 promila.

Sljedece odredište - centar grada, tocnije Arena, a zatim Kranjceviceva, Gajeva i ostale ulice koje su policiji zanimljive. Oko 2 ujutro pocele su "padati" vozacke dozvole, i to u Gajevoj. Na naše nemalo iznenadenje, najcešce je bila rijec o ženskim osobama, kojima je izmjeren najviše do 1 promil.

Na zaobilaznici smo mjerili brzinu kretanja i uocili kombi koji je ispod prednjeg dijela vozila vukao plasticni cunj koji je pokupio na cesti te smo krenuli za njim. Alkotestom su vozacu utvrdena 1,52 promila, što je ujedno bio i rekord veceri. Vozac je uz manje prigovore odveden na triježnjenje.

Nešto kasnije kod OŠ Tone Peruška policija je po drugi put zatekla vozaca kojeg je vec ranije zaustavila, sada pod utjecajem alkohola od oko 0,70 promila. Naime, nakon prvog zaustavljanja vozac je iskljucen iz prometa, ali je naknadno nastavio vožnju i cak prošao kroz crveno svjetlo semafora kod Giardina te je time privukao pažnju policije. Opet su ga zaustavili i rekli mu da je sada uhicen, na što je burno reagirao te su mu policajci prisilno stavili lisice i odveli ga.

I ovaj uhicenik i vozac kombija odvedeni su na triježnjenje u pazinsku postaju. Na naš upit zašto u Pazin, a ne u Pulu, policija nam je rekla da je zbog osobe koja se sumnjici za ubojstvo u Pinezicima smještaj u pulskoj upravi zatvoren za nove goste, što god to znacilo.

- Akciju mogu procijeniti kao jako uspješnu buduci da se tijekom noci nije dogodila niti jedna prometna nesreca i nitko nije ozlijeden, a policajci su na terenu svoj posao odradili krajnje profesionalno, kazao je Lupetina.

Iz razgovora s policajcima možemo zakljuciti da se situacija na cesti mijenja nabolje. Takoder, tvrde da se generacije mijenjaju, da su sadašnji najmladi vozaci - od 18 do 22 godine - puno pristojniji i savjesniji od starijih, koji znaju biti bahati, napadni i svadljivi, iako je ocito da su pocinili prekršaj. Uglavnom, slažu se svi, mladi naraštaji imaju ono što nedostaje starijima - kulturu u prometu. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter