Martinja u Sv. Martinu uz bakalar iz sklede

Rekordnih dvanaest ekipa tuklo je bakalar u Sv. Martinu (G. Č. Š.)
Rekordnih dvanaest ekipa tuklo je bakalar u Sv. Martinu (G. Č. Š.)

Priprema bakalara na bijelo, po starinski u skledi, dugogodišnja je tradicija Martinje. Obilježavajući vinsku svetkovinu, u naselju Sv. Martin kod Buzeta organizirali su natjecanje u pripremi bakalara, u koje se ove godine uključilo rekordnih dvanaest ekipa. Bakalar su tukli i gradonačelnik Siniša Žulić te dogradonačelnica Ana Pernić.

Moglo bi se reći da je, za zrno soli, pobijedila ekipa Mjesnog odbora Štrped s devet bodova, na drugo mjesto plasirali su se domaćini, ekipa MO-a Sveti Martin s osam, a treće dijele Sovinjak i Svi Sveti sa sedam bodova. Pohvale su išle dvočlanom timu Ureda gradonačelnika koji je, iako debitant na natjecanju, sakupio pet bodova.

Svi su natjecatelji dobili iste sastojke: kuhani bakalar i krumpir, sol, papar, česan, ulje, ali i vino i mineralnu. - Važno je da bakalar pliva tri puta; u moru, ulju i onda u vinu, rekla nam je Iva Jeletić koja je nadgledala njegovu pripremu. Poneki su dodali i svoj tajni sastojak. Prvoplasirana peteročlana ekipa MO-a Štrped nije htjela otkriti recept za pobjednički bakalar, ali je vođa ekipe Miran Flego priznao da im je malo pomogla brojčana nadmoć jer su se izmjenjivali pa im je bilo lakše.

Priprema bakalara po starinski, u skledi mukotrpan je posao, treba ga ručno tuči više od sat vremena, drvenim kuhačama, a gastro znalci tvrde da je upravo takav "bakala iz lesene sklede", ujedno i najbolji. Natjecanje je bilo i svojevrsna izložba drvenih zdjela i kuhača, nekoć nezaobilaznog inventara istarskih seoskih kuhinja.Na završnom sadržaju Martinje, pučke fešte u čast mjesnog zaštitnika, Dorijana Sinčić iz Krbavčići izložila je rukotvorine, Poljoprivredno gospodarstvo Majcani prezentiralo je domaći sir, a Alen Čereneka pršut.

Na izložbi mladih vina svetomartinskog područja sudjelovalo je 17 vinara s 23 uzorka. Birana su najbolja po ocjeni publike. Prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina pripalo je Damiru i Igoru Počekaju, a u konkurenciji crnih najbolji je bio Radovan Krota. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter