Martinja u Ročkom Polju: Mošt pretvoren u dobro domaće vino

Nagrađeni vinari sa predstavnicima Udruge Sveti Rok (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nagrađeni vinari sa predstavnicima Udruge Sveti Rok (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Mošte, u ime vrhovnog boga od vina, u ime svih svetih i Svetoga Martina, koji je rođen na današnji dan prije 1700. godina, ja te krstim i naređujem ti da se ovoga trenutka ma gdje god se nalazio: u boci, bocuniću, bačvi, bačvici, bačviću, brenti, brentelici, bariglici, u maštelu ili mašteliću... pretvoriš u pravo, krepko i dobro vino. I crno i belo." Riječi su to kojima je za ovu prigodu vinski škof ročki književnik Vladimir Pernić, zajedno s mještanima Ročkog Polja i okolice izmolio "enu evanđelje "Pu sv. Martinu- u vrime utakanja/pretakanja te time obavio ceremonijal krštenja vina.

Krštenjem vina uz blagoslov vinskog biskupa u Ročkom Polju petu godinu za redom obilježavaju Martinju, kažu nam Edi Pavletić i Valdi Glavić iz Udruge Sveti Rok. Područje Ročkog Polja i okolnih naselja spada među najsjevernije u Istri na kojem uspijeva vinova loza, pa ipak gotovo svako seosko domaćinstvo proizvodi vino za svoje potrebe baš kao što su to radili njihovi nonići.

Da uspješno čuvaju tradiciju proizvodnje vina pokazalo je petnaestak malih proizvođača vina koje je na ocjenjivanje donijelo sedamnaest uzoraka bijelih vina i sedam crnih vina. U kategoriji bijelih vina prvo mjesto osvojio je Libero Pavletić, drugo Leo Buršić i treće Roberto Fabris. U kategoriji crnih vina prvo mjesto pripalo je Čedomiru Žuliću, drugo Saši Pavletiću, a treće Aldu Krbavcu. Nakon proglašenja najboljih vina Ročkog Polja, Martinja je proslavljena i zakuskom uz bakalar.

Vinska svetkovina proslavljena je i u Krušvarima, Svi Svetima, Svetom Ivanu, Čiritežu, Svetom Martinu gdje svoga omiljenog sveca slave u dvojakoj ulozi; mjesnog zaštitnika ujedno i zaštitnika vinogradara i vinara. Vinski biskup na samu Martinju već godinama obilazi konobe Svetog Martina i okolnih naselja i dijeli sakrament krštenja riječima: "Rivau je svet Martin ki iz mošta dela vin, iz sake bačve en kvartin! Mošte, ja te krstin u vino, u ime onega ki te je storiv, u ime presvetega sv. Martina i duha, od katerega mošt kuha i da nan buš vajk dela dobro, a ne slabo i da ne greš na bersa." (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter