Martinja u Momjanu, Buzetu i Ližnjanu

Momjan: Svoje favorite među muškatima birala je i publika (V. HABEREITER)
Momjan: Svoje favorite među muškatima birala je i publika (V. HABEREITER)

Središnji dio proslave Martinje u Momjanu bila je manifestacija Vetrina muškata i degustacija malvazija te izbor najboljih među ovim sortama vina, o čemu su odlučivali i stručni žiri i publika.

Tradicionalnu manifestaciju posvećenu mladom vinu nakon svečane mise u župnoj crkvi otvorili su momjanski župnik Alen Žufić i generalni vikar Porečke i pulske biskupije Vilim Grbac, koji su krstili mlado vino ispred Doma kulture u kojem se odvijala izložba muškata i sajam domaćih proizvoda. Tu su dobrodošlicu okupljenima zaželjeli gradonačelnik Grada Buja Edi Andreašić i pjesmom zbor lokalne Zajednice Talijana.

Ocjenjivanje vina odvijalo se u dvije faze, prva je bila par dana ranije degustacija malvazija u kojoj je 26 uzoraka mlade malvazije od ovogodišnje berbe iz sjeverne Istre ocjenjivao šesteročlani stručni žiri sastavljen od vinara i enologa, na čelu s enologom Miljenkom Bošnjakom. Dodijelili su četiri zlata vinima Duilia Zigantea iz Kostanjice, Klaudia Tomaza iz Motovuna, Rina Prelca iz Momjana i Josipa Frankovića iz Buja. Titulu šampiona odnijela je malvazija Josipa Frankovića.

Stručni je žiri birao i najbolje mlade muškate iz ovogodišnje berbe, njih 17, među kojima su zlata ponijeli oni iz podruma Kabole, Rina Prelca i Zigantea. U međusobnom sučeljavanju titulu šampiona ponio je muškat Kabola iz Kremenja.

Na Vetrini muškata prezentirana su 34 muškata iz ovogodišnje, ali i ranijih berbi, iz Istre, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, o kojima je odlučivala publika. Proglašenje najboljih po izboru publike je zakazano za večernje sate.

Uz degustaciju vina održana je i biciklijada cestama Momjanštine u dužini od tridesetak kilometara, koja je okupila pedesetak biciklista. (V. HABEREITER)

Martinja u Ližnjanu: Nagrađene fotografkinje

U sklopu četverodnevne proslave Martinje u Ližnjanu danas se u šatoru moglo degustirati i maslinovo ulje. Predstavilo se osam maslinara s područja općine.

U općinskoj sali upriličena je izložba fotografija i dodjela nagrada pobjednicima fotonatječaja "Inspiracija Ližnjanom" u organizaciji tamošnje Turističke zajednice. Na natječaj je pristiglo više od 200 fotografija od 27 autora. Prvo mjesto osvojila je Sanja Bonaca s fotografijom na temu ribarstva pod nazivom "Ulov", drugo  Tea Meštrović s fotografijom naziva "Mol",a treće mjesto osvojila je Silvia Sandri s fotografijom "Povratak u prošlost". (T. GRBIĆ)

Krštenjem vina proslavljena Martinja

Vinsku svetkovinu u čast popularnog sveca, zaštitnika vinogradara i vinara, proslavili su i u buzetskom hotelu Fontana. U sklopu obilježavanja Martinje, Buzetski pučki teatar izveo je svoju novu predstavu "Stuaru za pit, mluadu za krstit", tijekom koje je vinski biskup predvodio krštenje mladog vina. Gosti su imati priliku kušati mlado vino, poseban vinski koktel i bakalar na toplom domaćem kruhu te zabaviti se uz duo "Ivana i Danilo". (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Fešta u Sv. Martinu

Fešta mladog vina, popularna Martinja u organizaciji Mjesnog odbor Sveti Martin započinje sutra "Krštenjem mladiga vina ud kunobe du kunobe". Po završetku krštenja vina po seoskim konobama, u Društvenom domu sprema se tradicionalna večera, ovčetina u kupusu. Obilježavanje Martinje bit će nastavljeno u subotu u 13 sati "Trkom z' vozići" na cesti ispred Društvenog doma. U 18 sati je turnir u briškuli i trešeti, a istovremeno započinje i natjecanje u pripremi bakalara na bijelo. Natječu se ekipe mjesnih odbora buzetskog područja, a bakalar će se prodavati po promotivnoj cijeni. U 18 sati počinje i degustacija i ocjenjivanje mladog vina. U 22 sata je proglašenje pobjednika kada kreće zabava uz Replay band i DJ Petra. (G. Č. Š.)

 


Podijeli: Facebook Twiter