Martinčiću 15 godina zatvora

Anastazije Martinčić (lijevo) u zatvoru u Urugvaju, u razgovoru s novinarom
Anastazije Martinčić (lijevo) u zatvoru u Urugvaju, u razgovoru s novinarom

Na 15 godina zatvora osuđen je Anastazije Martinčić zbog pokušaja krijumčarenja više od dvije tone kokaina iz Urugvaja za zemlje istočne Europe! Presuda je to što ju je donio urugvajski sud, a sudsko vijeće je 39-godišnjeg Martinčića opisalo kao izuzetno opasnu osobu koja je trebala srbijansko-hrvatsku narkomafiju povezati s tamošnjim narkokartelima.

Martinčić je uhićen 15. listopada 2009. godine nakon što je urugvajska policija u suradnji s američkom DEA-om na jahti "Maui" pronašla 2.174 kilograma kokaina. Droga je navodno trebala završiti u crnogorskoj luci Bar, a Martinčića se tereti da je djelovao kao član kriminalne skupine. Kaznu što mu ju je dosudio urugvajski sud, prema pisanju tamošnjih medija, moći se služiti i u Hrvatskoj, ukoliko zatraži izručenje u domovinu.

Martinčić, rodom iz Raklja, 14 je godina radio u pulskoj Lučkoj kapetaniji koju je napustio 2006. godine. U Zagrebu je 2008., nakon ubojstva pulskog ugostitelja, vlasnika kafića "Raffaelo" Tripe Penovića u Maksimiru, dva dana ispitivan kao osumnjičenik, ali je na kraju pušten na slobodu. Penovićevo ubojstvo još nije riješeno.

Martinčićevo uhićenje u Urugvaju bilo je dio velike međunarodne operacije "Balkanski ratnik" koja je rezultirala brojnim uhićenjima u Crnoj Gori i Srbiji, Sloveniji, ali i drugim zemljama. Samo mjesec dana nakon uhićenja Martinčić je iz pritvora u Urugvaju uspio nazvati Dina Marinkovića i uputiti mu prijetnje jer je sumnjao da su ga on i njegov šogor, Massimo Moratto, nedavno uhićen zbog sumnje u sudjelovanje u švercu heroina, "cinkali policiji".

Bio je to otvoreni rat osoba iz narkomiljea što je kulminirao 6. prosinca 2009. godine kada je u Šišanu Moratto ubio Aleksandra Ausilia i teško ranio Denisa Dukića koji su upali u kuću. U pozadini tog upada, spekuliralo se, bio je navodni nestanak Martinčićevih četiri milijuna eura iz automobila parkiranog u marini u Portorožu. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter