Martinčić: Milanoviću nije stalo do SDP-a u Istri

Denis Martinčić
Denis Martinčić

Bivši predsjednik pulskog SDP-a Denis Martinčić i dalje ne zna svoju sudbinu u toj stranci, iako se danas sastao s povjerenikom pulske organizacije Danijelom Ferićem.

Protiv Martinčića je, podsjećamo, Ferić pokrenuo disciplinski postupak zbog nepravilnosti oko neispisivanja članova iz gradskog SDP-a koji nisu plaćali članarinu. To nije jedini grijeh koji Martinčiću njegov donedavni suradnik (Ferić je bio član predsjedništva gradske organizacije - op.n.) stavlja na teret. Doznajemo da je bivši predsjednik pulski SDP ostavio u minusu od 36 tisuća kuna, a sve zbog opremanja novih prostora u Šijani.

Nakon sastanka Ferić nam je rekao da će odluku o eventualnoj suspenziji bivšeg predsjednika donijeti početkom idućeg tjedna te da je na sastanku vođen zapisnik na temelju kojeg će i bazirati svoj konačni stav.

Na pitanje hoće li to biti doista njegova odluka ili ima naredbe iz središnjice stranke odgovara da nema nikakvih naputaka i da će sam sve odlučiti. Upitali smo ga nije li i sam kao član predsjedništva trebao znati za nepravilnosti za koje sada tereti Martinčića.

- Teme o kojima se raspravljalo na sjednicama predsjedništva birao je predsjednik. Nikada se nije raspravljalo o ovome zbog čega je pokrenut disciplinski postupak, tvrdi Ferić.

Martinčić kaže da je na povjereniku hoće li ga suspendirati i time onemogućiti da se ponovno kandidira za predsjednika.

- Ferić pokretanje disciplinskog postupka protiv mene temelji na nenaplati članarina i nepoduzimanju mjera protiv takvih članova, što ne drži vodu jer je sličan ili malo veći postotak naplate u SDP-ovim organizacijama na razini Hrvatske. Istina je da je to statutarna odredba, ali se primjenjuje u iznimnim slučajevima, kaže Martinčić.

Naglašava da će njegovi daljnji potezi ovisiti o odluci povjerenika te ostaje pritom da će se, ako ne bude suspendiran, ponovno kandidirati za predsjednika.

Pitamo ga koji su, po njegovom mišljenju, stvarni razlozi pokretanja disciplinskog postupka i raspuštanja gradske organizacije.

- Svatko tko iole prati politiku zna o čemu se ovdje stvarno radi, ovo je samo igrokaz. Organizaciju su mogli raspustiti zbog razloga koje sada navode i prije godinu dana, a ne čekati. Povjerenik je dobio upute iz centrale i naravno da to provodi. Kao da direktor Hrvatske lutrije (Ferića je nedavno Vlada imenovala na tu funkciju - op.n.), pored svih problema u toj tvrtki nema pametnijeg posla nego dolaziti na rasprave u Pulu, kaže Martinčić.

Je li ga bliskost s IDS-om koštala čelnog mjesta i žali li zbog toga?

- Ne znam otkad je bliskost grijeh, osim s kriminalcima. Stav većine članova je bila da su politika, odluke i strategija pulskog SDP-a bile ispravne, a to što se nekima nije sviđalo drugo je pitanje. Nema govora da odlazim u IDS.

Vjerujem da i dalje imam potporu u gradskom SDP-u, ali posljednja su zbivanja dosta narušila odnose. Ne samo direktno miješanje predsjednika stranke u rad jedne gradske organizacije, već i poruke koje su odaslane suspenzijama ljudi iz gradske i županijske organizacije, odnosno njihovo raspuštanje. To dovoljno govori koliko je Milanoviću stalo do SDP-a u Istri, oštar je Martinčić.

Iako je teško povjerovati da bi nakon svega mogao surađivati sa središnjicom, uvjerava nas da bi, ako ponovno postane predsjednik, nastavio sa suradnjom.

- Radili bismo na tome da konzumiramo prava koja nam po stranačkom statutu pripadaju. Na pitanje tko bi mu mogli biti protukandidati na unutarstranačkim izborima odgovara da su to vjerojatno Ferić ili Peđa Grbin, odnosno "oni koji su od središnjice dobili funkcije".

Naši izvori u SDP-u kažu nam da će netko od spomenute dvojice sigurno biti kandidat za predsjednika pulskog SDP-a. Tvrde da Ferić i Grbin sigurno neće jedan kontra drugoga, već je stvar dogovora u središnjici tko će se od njih kandidirati. No, ostavljaju otvorenim pitanje hoće li baš netko od njih dvojice na koncu biti izabran. (Bojan ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter