Martinčić: Milanović ne podnosi IDS

Denis Martinčić (M. ANGELINI)
Denis Martinčić (M. ANGELINI)

Denis Martinčić, sad već bivši predsjednik gradske organizacije SDP-a Pule, nedavno je izbačen iz stranke jer je "svojim ponašanjem doveo u pitanje kredibilitet i ugled stranke" te se "nije pobrinuo da se stranačka kasa puni članarinama kako je trebalo".

Suštinski su to razlozi koji su naveli SDP-ovog povjerenika za Pulu Danijela Ferića da Martinčića, svog dojučerašnjeg bliskog suradnika, izbaci iz stranke u kojoj je bio punih 20 godina. Svima je jasno da to nisu pravi razlozi zbog kojih se "leti iz partije", no forma je zadovoljena, a neposlušni Martinčić više ne može mrsiti planove Iblerovom trgu.

- Kako će SDP proći na izborima u svibnju?

- SDP će, nažalost, zabilježiti loše rezultate, kako u Puli, tako i u Istri, ali za to nitko neće odgovarati jer glavni akter je nedodirljivi predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a glavni izvršitelji na terenu su već zbrinuti na državnim funkcijama. Nikada im nije ni bila namjera organizirati izbore za organe lokalnih organizacija koji su raspušteni jer znaju da na njima ne bi pobijedili.

Sva ova događanja u Istri su posljedica dogovora Damira Kajina i Milanovića s ciljem razbijanja IDS-a, a pripreme za to traju već duže vrijeme. Kajin je trebao djelovati iznutra, a SDP ga je trebao pomagati izvana. Na putu tom dogovoru stajali su mu SDP Pule i Istre, i to je razlog zašto su eliminirani. Milanović Istru ne razumije, a IDS ne podnosi.

- Kažete da je Zoran Milanović nedodirljiv. Što zapravo time želite reći?

- Zoran Milanović je SDP pretvorio u visokocentraliziranu stranku, a to će vrlo brzo rezultirati njenim raspadom na lokalnoj razini. Statut stranke se ne poštuje, odluke Glavnog odbora se ne poštuju, a sve odluke donosi predsjedništvo, odnosno Milanović. Jer u predsjedništvu nitko nema hrabrosti suprotstaviti se njegovim odlukama, u prvom redu želeći sačuvati svoje pozicije, bilo u Vladi, bilo u Saboru, bilo u lokalnim organizacijama.

I članovi predsjedništva snose odgovornost za podržavanje ovakvog rada, a samo je pitanje vremena kada će i sami biti žrtve Milanovića.

Priprema za ovladavanje svim segmentima stranke učinjena je na prošlogodišnjoj konvenciji SDP-a kada su predsjedništvu dane ovlasti da raspušta organe lokalnih organizacija bez ikakvog kriterija.

Ranije je samo Glavni odbor mogao donijeti odluku o raspuštanju organizacije, i to prema vrlo jasnim kriterijima. Slijedom toga je počelo raspuštanje tijela SDP-a Pule i Istre. Kao razlog je navedena politička pasivnost, što je nemjerljivo. Nigdje nisu postavljeni kriteriji za političku pasivnost, a to kao razlog raspuštanja nije navedeno ni u samom stranačkom statutu. (razgovarao C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter