Martina Licul nova je dječja gradonačelnica


Martina Licul, učenica 8. razreda osnovne škole Veli Vrh, nova je dječja gradonačelnica Grada Pule. Njen zamjenik narednih godinu dana, koliko će i gradonačelnica biti na ovoj funkciji, biti će Roko Dokupil, učenik 8. razreda OŠ Šijana. Njih su većinom glasova, no tek iz drugog pokušaja, danas izabrali vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule i to upravo na mjestu gdje inače zasjeda i "veliko" gradsko vijeće, u Komunalnoj palači na Forumu. Osamnaest prisutnih od dvadesetoro vijećnika, po jedan iz sedmog i jedan iz osmog razreda svih pulskih osnovnih škola, u prvom su se krugu malo dvoumili između šestoro kandidata, da bi potom u drugom krugu njih 11 dalo svoj glas Martini Licul, dok je Roko Dokupil izabran sa sedam glasova za.

Izboru su nazočile zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ileana Zahtila Blašković, a nešto kasnije, zbog drugih obaveza, pridružio im se i sam gradonačelnik Boris Miletić.

- Čestitam na izboru i drago mi je da Grad Pula, u suradnji s Društvom Naša djeca, provodi ovu inicijativu. Mislim da je itekako hvalevrijedno što i naši najmlađi sugrađani imaju priliku putem dječjeg gradskog vijeća razgovarati o tome kako unaprijediti život u našem gradu. Drago mi je što smo do sada njihove inicijative mogli implementirati, pa sam siguran da ćemo i nadalje uspješno surađivati. Mislim također da ovo može biti primjer i drugima, posebice mladima, da svi zajedno promišljamo kako bi nam život u našem gradu mogao biti još bolji i ljepši, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Nova dječja gradonačelnica zahvalila se na ukazanom joj povjerenju, a svoju funkciju vidi kao priliku da nastavi putem svojih prethodnika i predlaže Gradu Puli različite inicijative i ideje za bolji život djece i mladih u našem gradu.

- Do sada smo dosta napravili i postigli. Primjerice zahvaljujući donacijama prikupljenim na humanitarnoj dječjoj čajanki, kupljena su igrala i sprave za djecu s posebnim potrebama koje su postavljene na raznim dječjim igralištima, "Pula pjeva" je također naš projekt, članovi Dječjeg vijeća uvijek se pojavljuju na svim važnijim događajima za djecu i mlade u gradu Puli, a ove godine se mislimo bazirati prvenstveno na problemu pijenja alkohola među djecom i mladima. S tim ciljem pripremamo jednu forum kazališnu predstavu s čijom realizacijom krećemo slijedeće polugodište, i vjerujem da će to više utjecati na mišljenje djece i mladih nego sva ona predavanja koja smo do sada imali, izjavila je dječja gradonačelnica.

Istaknula je i neke od konkretnijih planova na kojima će insistirati, a to su usklađivanje autobusnih linija s rasporedom školskih sati, i po mogućnosti da se u svim školama u gradu Puli koriste isti udžbenici.

Ovo je šesti put da se bira dječji gradonačelnik u našem gradu, a njegov izbor odvija se uvijek povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter