Martin Dolenc osvojio srebrnu medalju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji svjetski kiteborderi okupili su se na kineskom otoku Pingtan gdje se održalo svjetsko prvenstvo u disciplini TTR slalom. Ovaj atraktivan format natjecanja nalikuje na snowboard bordercross gdje jedriličari startaju u grupama po 8. Prva četvorica napreduju u sljedeći krug sve do finala. Pobjednik finala dobije jedan bod, drugoplasorani dva itd. Jedri se više eliminacija, a pobjednik je onaj s najmanje bodova na kraju. Osim što natjecatelji moraju u punoj brzini zaobilaziti bove, na njihovom putu su im postavljene i prepreke koje moraju preskakati.

Nastupilo je trideset i dvoje natjecatelja iz 15 zemalja, a među njima je bio i Martin Dolenc (17) hrvatski reprezentativac iz pomerskog Karkadura koji je osvojio drugo mjesto u dramatičnom natjecanju.

Nakon prvog dana Martin, inače aktualni europski prvak, je poveo i opravdao ulogu favorita. Uz njega u velike favorite su se ubrajali i prošlogodišnji svjetski prvak Nijemac Florian Gruber te azijski prvak Narapichit Pudla.

Koliko je natjecanje bilo napeto i teško govori to da su sva trojica zajedno s Francuzom Theo Lostisom bili izjednačeni u bodovima nakon drugog dana. Pred kraj su se Florian i Martin, inače kolege iz istog tima njemačkog proizvođača "Flysurfer", uspjeli bodovno odvojiti od ostalih. Svjetski prvak se odlučivao u zadnjem finalu gdje je slavio 24-godišnji Nijemac i osvojio novu titulu svjetskog prvaka ispred Martina na drugom te Juliena Kernera iz Francuske na trećem mjestu. Theo Lostis i Narapichit Pudla su padovima zadnjeg dana pokvarili rezultate te završili na četvrtom, odnosno petom mjestu.

"Odmah nakon finala gdje sam dao sve od sebe bio sam malo nesretan. Florian je jednostavno bio brži. Nakon što su se dojmovi malo slegli preplavila me sreća, ipak sam drugi na svjetskom prvenstvu. Sada jedva čekam doći doma na domaću hranu, pošto tri tjedna muku mučim s azijskom", rekao je Martin Dolenc. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter