'Marte' u INK-u: Potlačena žena u ekonomskoj krizi

Skupini 'Marte' pridružile su se i pulske GeDoRe (A. KANCELAR)
Skupini 'Marte' pridružile su se i pulske GeDoRe (A. KANCELAR)

Pretpremijera predstave forum kazališta "Marte" održana je sinoć na sceni 5K Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula. Predstava "Marte" nastala je u sklopu međunarodnog projekta TOgether, a riječ je o treningu metode kazališta potlačenih koji okuplja partnere iz Hrvatske, Škotske, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije i Njemačke. Projekt se dijeli na tri elementa: trening, stvaranje predstave "Hotel EUROpa" te stvaranje lokalnih grupa. U sklopu tog trećeg elementa osnovana je pri INK-u skupina "Marte" koju sačinjavaju Puljanke koje su od ožujka 2012. analizirale život žene u današnjoj ekonomskoj krizi i stvorile istoimenu predstavu.

Priča predstave "Marte" je (kako to inače biva u forum kazalištu) jednostavna, a s njom su se mogle poistovjetiti mnogobrojne žene u publici. Marta živi s mužem i kćerkom koji joj nimalo ne pomažu u kućanskim poslovima. Kada kćerka odlazi na studij, muž napušta Martu zbog mlađe žene, a uz to na poslu joj nude nepovoljni ugovor o radu zbog kojeg zajedno s kolegicama kreće u štrajk koji propada zbog nekolegijalnosti. Marta gubi posao i ne uspijeva naći novi, što zbog nepotizma, što zbog šovinizma, a što zbog starosti. Dugovi je pritišću i Marta ne vidi izlaz iz te beznadne situacije…

Džokeri predstave Aleksandar Bančić i Marijana Peršić pokušali su animirati publiku i od njih su zatražili da u ulozi potlačene Marte ponude rješenje za njene probleme. Samo se troje dobrovoljaca javilo da na sceni utjelovi Martu, a nakon njihovih pokušaja publika je počela raspravljati o Martinim problemima. Tijekom rasprave nisu pronađena zadovoljavajuća rješenja za Martin slučaj, no zaključeno je da njena situacija i nije tako beznadna te da će Marta, uporabi li svu svoju snagu, uspjeti opstati. Puno se govorilo o ulozi pojedinca u društvu, o diskriminaciji na poslu te o neefikasnosti demokratskog modela.

Skupinu "Marte" sačinjavaju Irena Braičin, Nataša Radola, Nina Radola, Patricija Softić, Željka Uskok, Nataša Matejević, Jasmina Matošević i Jadranka Mitrović, a sinoć su im se kao posebne gošće priključile i pulske GeDoRe. Predstava "Marte" svoju će službenu premijeru imati tijekom ovogodišnjeg Pulskog foruma Međunarodnog kazališnog festivala mladih. (Boris VINCEK; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter