Marseljeza je najlakša za pjevanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska himna "God Save the Queen" tako je teška za pjevanje da bi mogla loše zvucati na Olimpijskim igrama u Londonu, strahuju autori studije koja francusku Marseljezu stavlja na prvo mjesto po lakoci pjevanja medu nacionalnim himnama.

Dvoje muzikologa, Amerikanka Alisun Pawley i Nijemac Daniel Muellensiefen, oboje zaposlenih na britanskim sveucilištima, usporedili su nacionalne himne šest zemalja na zahtjev producenata glazbene komedije "Sing-a-long-a-Grease".

Nacionalne himne mogu biti pravi izazovi za pjevanje, poput americke "The Star Spangled Banner", pretposljednje na listi zbog težine izvedbe.

"Mislim da se nijednoj zemlji nece svidjeti rezultati naše studije, osim Francuzima", priznala je muzikologinja Alisun Pawley.

Zarazna melodija Marseljeze i cinjenica da je ljudi mogu pjevati punim plucima bez bojazni da ce se zabuniti i "falšati" razlozi su njezine popularnosti, piše u studiji.

Marseljeza je u lakoci pjevanja pobijedila ispred australske himne, njemacke, kanadske, americke i, najteže od svih, britanske. Ovo dvoje muzikologa himne je usporedivalo po trideset glazbenih faktora, od vokalnih raspona, duljine fraza do "privlacnosti" za zborno pjevanje.


Podijeli: Facebook Twiter