Marseille: Kulturni projekti za promjenu imidža

Novi Muzej europskih i mediteranskih civilizacija u Marseillu - MuCEM (N. UROŠEVIĆ)
Novi Muzej europskih i mediteranskih civilizacija u Marseillu - MuCEM (N. UROŠEVIĆ)

Više od 900 kulturnih događanja, 140 atraktivnih izložbi i stotinu raznih performansa u koje je uključeno čak dva milijuna stanovnika, umjetnika i kreativaca iz 97 gradova i općina regije Marseille-Provance, uz 20 kapitalnih investicija u kulturnu infrastrukturu vrijednih 680 milijuna eura, bilanca je bogate kulturno-umjetničke godine Marseillea, uz slovačke Košice, ovogodišnje Europske prijestolnice kulture.

Imajući u vidu ključne vrijednosti identiteta najstarijeg francuskog lučkog grada, koji je kroz cijelu svoju povijest bio kulturni posrednik između obala Mediterana, europske i afričke, što je rezultiralo bogatstvom i prepletanjem kulturnih utjecaja, organizatori prestižne manifestacije uspješno su istaknuli ključne prednosti regije koja je inspirirala brojne umjetnike, podijelivši godinu "kulturne olimpijade" u tri programske cjeline koje slave otvorenost prema svijetu, ljepotu prirode i bogatstvo kulturnog identiteta Marseilla i Provanse.

Nakon otvaranja kulturne sezone u siječnju, koje je u kreativnom performansu uključilo milijune građana, umjetnika i turista, uz spektakularni vatromet na vodi, ključni događaj minuloga ljeta bilo je otvaranje Muzeja europskih i mediteranskih civilizacija u staroj marsejskoj luci, uz tvrđavu Saint Jeane iz 17. stoljeća.

Arhitekt Rudy Riccioti osmislio je još 2004. projekt muzeja ekskluzivno posvećenog bogatstvu kulturne raznolikosti Mediterana, koji slavi kulturno nasljeđe regije i grada kao civilizacijskog raskršća, a raskošan muzejski postav na tri razine, obavijen neobičnim crnim mrežastim plaštom i povezan mostom s utvrdom na ulazu u luku, multimedijalno prezentira kulturnu i gospodarsku povijest, etnografske, kulturološke i političke sastavnice identiteta i kulturne razmjene mediteranskog prostora, uključujući i naše krajeve. 

Zbog velikog broja imigranata često proglašavan najmultikulturalnijim francuskim gradom, Marseille je danas pravi mozaik mediteranskih identiteta i kultura, kojemu je ekonomska kriza donijela i cijeli niz problema, od nezaposlenosti i siromaštva, do socijalne nesigurnosti i kriminala. Izazov za organizatore Europske prijestolnice kulture bio je stoga promijeniti imidž nesigurnog lučkog grada i, kroz ambiciozne programe urbane regeneracije i ulaganja u kulturnu infrastrukturu, pretvoriti ga u prijestolnicu turistički već dobro poznate Provanse. (N. UROŠEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter