Marseille europska prijestolnica kulture 2013.

Marseille (V. BEGIĆ)
Marseille (V. BEGIĆ)

Francuski grad Marseille, koji je odabran za europsku prijestolnicu kulture 2013., pripremio je bogat program kulturnih i umjetničkih događanja u kojemu će do kraja godine sudjelovati gotovo 90 gradova s oko dva milijuna stanovnika francuske regije Provanse, a program počinje 12. i 13. siječnja svečanim otvorenjem projekta Marseille-Provansa, koje će biti popraćeno brojnim proslavama i izložbama.

Središnja tema ovogodišnjeg programa europske prijestolnice kulture je "Sharing the South" usmjerena na razmjenu bogatog kulturnog i umjetničkog života provansalske regije kroz stotine izvanrednih kulturnih događanja svih vrsta - kazališnih predstava, koncerata i izložbi, koji će biti tijekom čitave godine organizirani diljem te regije, a obuhvatit će gradove kao što su Aix-en-Provence, Arles, Aubagne, Gardanne, Istres, La Ciotat, Martigues, Salon-de-Provence i Marseille.

Uz glazbu, ples, vizualne umjetnosti, kazalište i izložbe, brojni događaji "s naglaskom na inovativnost, originalnost i neočekivano" bit će posvećeni urbanoj kulturi, uličnoj umjetnosti, kinu i književnosti, te digitalnim umjetnostima i gastronomiji, poput primjerice izložbe o oblacima u Arlesu, otvorenja nove planinarske staze GR2013, izložbe Picassovih keramičkih djela, prikupljanja originalnih priča s područja Mediterana i slično.

Marseilleski program europske prijestolnice kulture osmišljen je kao priča u tri poglavlja temeljena na trima glavnim prednostima te regije - otvorenosti prema svijetu, otvorenosti prema prirodi i bogatstvu njezina identiteta koje se ogleda u opširnom programu događanja: "Marseille-Provence kao domaćin cijelom svijetu" (od siječnja do svibnja), "Marseille-Provence pod otvorenim nebom" (od lipnja do kolovoza), te "Tisuću lica regije Marseille-Provence" (od rujna do prosinca). U razdoblju od 12. siječnja do 31. prosinca 2013. u planu je gotovo 500 različitih kulturnih događanja u kojima će sudjelovati stotinjak lokalnih zajednica.

Uz Marseille, titulu europske prijestolnice kulture 2013. nosi i slovački grad Košice. Glavni je cilj programskog koncepta projekta Košice - europska prijestolnica kulture 2013. (Košice - ECOC 2013.) pokrenuti proces dugoročnog kulturnog razvoja grada i stvaranja poticajnih uvjeta za razvoj kulturne djelatnosti čitave regije, te poticanje međunarodnih partnerstava i kreativnih inicijativa. Kako se ističe u najavi programa na mrežnim stranicama projekta Košice - ECOC 2013., u tome je duhu zamišljeno i samo svečano otvorenje, s dramaturgijom koja bi trebala označavati prijelomni trenutak u povijesti grada i regije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter