"Marš milijuna" u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine tisuca protuvladinih prosvjednika u utorak su diljem Egipta izašle na ulice, a u Kairu se cak dva milijuna Egipcana odazvalo pozivu na "Marš milijuna", koji UN naziva prekretnicom prema demokraciji, dok oporba i prosvjednici inzistiraju da dijaloga nema bez odlaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Mnoge zemlje ubrzano evakuiraju svoje državljane i turiste iz Egipta. Tisuce prosvjednika okupile su se i u Aleksandriji zahtijevajuci ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka kojega i svjetski celnici pozivaju neka posluša svoj narod te izbjegne kaos i nasilje.

"Broj žrtava raste svakodnevno i nepotvrdeni podaci govore o 300 ubijenih dosad, o više od 3.000 ranjenih i stotinama uhicenih", izjavila je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay. Pozvala je "vojsku i policiju da pokažu najviši stupanj suzdržanosti", a na jednaku suzdržanost i prosvjednike te porucila "Marš u utorak cini se kljucnim trenutkom u egipatskoj tranziciji prema slobodnijem, poštenijem i demokraticnijem društvu".

UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu pozvala je Egipat da zaštiti neprocjenjivo bogatstvo kako kriminalci svih boja ne bi iskoristili kaos za pljacku.

Vladini helikopteri lebde iznad prosvjednika, pozorno prateci situaciju. Mubarak je obecao da nece pucati na prosvjednike. Sve ceste prema Kairu blokirane su, a sve škole i banke zatvorene. Na trg su se uputile i pristaše Mubarakove politike, skandirajuci "Ne izdajnicima". "Bit ce ovo dramatican dan, dan odluke za Egipat", najavljuju prosvjednici.









Pripadnik egipatske oporbe Mohamed El Bradei, kojeg svi vide kao kljucnu figuru u pobuni protiv režima Hosnija Mubaraka, izjavio je danas za list The Independent: "Ako Mubarak želi spasiti vlastitu kožu, bilo bi mu bolje da otide s vlasti".

Rekao je da ne želi postati predsjednik države, ali je otvoren za mogucnost obavljanja te funkcije tijekom prijelaznog razdoblja, tj. prije održavanja izbora. Medutim, još se ne zna uživa li potporu vecine.

I Omar Sharif, poznati egipatski glumac, dao je stopostotnu podršku prosvjednicima. "Uvijek sam uz mlade ljude, nikad za vladu", izjavio je za BBC.

I jordanski kralj Abdulah, suocen s ulicnim prosvjedima, raspustio je vladu i imenovao novog premijera. Novoimenovani Maruf Bakit ima zadatak provesti "stvarne politicke reforme", no jordanska je islamislicka opozicija nezadovoljna ovim imenovanjem. Fronta islamske akcije (FAI), najveca oporbena stranka u Jordanu, kritizirala je izbor Marufa Bahita, ocijenivši da "nije reformator" te je najavila nastavak prosvjeda.

"Maruf Bahit je održao najgore parlamentarne izbore u Jordanu" u vrijeme svog mandata 2007. i "nije reformator", rekao je Zaki Bani Ršeid, clan izvršnog odbora FAI-ja.

Petnaestak Hrvata, djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Kairu i ostalih hrvatskih državljana, doputovalo je u utorak oko 7 ujutro u Zagreb, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organiziralo njihovu evakuaciju, potvrdeno je Hini u utorak u MVPEI-u.

Evakuirani su svi hrvatski državljani koji su to htjeli, dodaje MVPEI, a hrvatsko veleposlanstvo prati daljnji razvoj situacije u Egiptu i daljnje evakuacije ovisit ce o potrebi. U Egiptu borave i hrvatski turisti, ali oni za sada nisu željeli napustiti zemlju, buduci da se uglavnom nalaze u ljetovalištima koja su udaljena od zone sukoba.


Podijeli: Facebook Twiter